Ministrul Turismului al Macedoniei şi Traciei: „Foarte mulţi angajatori greci vor să angajeze români”
Care este specificul instituţiei pe care o conduceţi, în cadrul administratiei Greciei?
Theodoros Karaoglou: Ministerul Macedoniei şi Traciei este un minister mic, regional, care are o gamă mai largă de activităţi în zona respectivă. Cred că principalul atribut al Ministerului Macedoniei şi Traciei şi a reînfiinţării acestuia este să ajute regiunea aceasta să crească din nou. Este o regiune care are destul de multe probleme, mai ales din cauza dezindustrializării. Aşa cum probabil că ştiţi, fiind în nordul Greciei, suntem foarte aproape de vecinii noştri din Balcani, cum ar fi Bulgaria şi fosta republică a Macedoniei. Aceste ţări, aşa cum cunoaşteţi, au o fiscalitate foarte scăzută, fiscalitatea acolo ajunge la 10%, pe când în Grecia se poate ajunge la 45%. Acest lucru a dus la o ieşire a întreprinderilor din Grecia spre Bulgaria şi fosta republică a Macedoniei şi a rezultat dezindustrializarea zonei din care fac parte. Ce încercăm acum este să dezvoltăm în general Grecia, să putem să o repornim şi mai ales în zona noastră, a Macedoniei şi a Traciei, să reuşim să reindustrializăm şi să repornim economia locală.
Care sunt priorităţile ministerului dumneavoastră legate de relaţiile cu România?
Theodoros Karaoglou: România este o ţară prietenă şi aliată, cu care de-a lungul timpului am avut foarte multe legături. Avem un nivel de tranzacţii comerciale foarte bun, schimbul cultural de asemenea este la un nivel foarte bun şi să nu uităm foarte mulţi concetăţeni ai dumneavoastră care preferă să îşi petreacă vacanţa de vară şi foarte mulţi dintre aceştia, poate că cel mai mare procent preferă zona Macedoniei şi Traciei. Bineînţeles că dorinţa noastră este să îmbunătăţim aceste relaţii, dorim ca relaţiile culturale şi cele comerciale să fie din ce în ce mai bune şi mai ales dorim să vină cât mai mulţi români în zona noastră ca să îşi petreacă vacanţa.
Ce le puteţi oferi?
Theodoros Karaoglou: Multe, foarte multe putem să le oferim. Şi putem porni de la iubirea şi găzduirea pe care dorim să le-o oferim românilor, pentru că îi simţim ca oamenii noştri, avem o religie comună, avem tradiţii foarte apropiate, avem foarte multe obiceiuri comune. Să nu uităm că în zona noastră, Macedonia şi Tracia, avem foarte multe frumuseţi naturale. Doar informativ vă spun că avem muntele Olimp, care după cum bine ştiţi era casa celor 12 zei, să nu uităm că la poalele muntelui Olimp este plaja superba din Pieria, Halkidiki, care sunt sigur că este o destinaţie cunoscută de foarte mulţi concetăţeni de-ai dumneavoastră, a doua capitală a Greciei, Tessaloniki, un oraş foarte frumos, cu foarte multă istorie în spatele lui, Kavala, Thasos, Samothraki. Desigur şi muntele Athos, aşa cum am spus şi înainte o altă legătură între cele două popoare este religia comună, acolo aceste mănăstiri pot fi vizitate, din păcate numai de bărbaţi, pentru femei nu este permis, dar pot vizita care au o istorie de 500 -1000 de ani. Există foarte multe lucruri frumoase, există foarte mult respect şi iubire pentru prietenii noştri români, şi de-abia aşteptăm să vă găzduim şi în acest an nou.
Mulţi români merg în Grecia, pe perioada verii, ca să lucreze. Care este contribuţia lor la turismul şi economia Greciei?
Theodoros Karaoglou: Consider că foarte mulţi români ar putea găsi de muncă în Grecia în perioada verii. Şi în turism, dar şi în munci agricole. Cu românii suntem foarte buni prieteni, nu avem probleme cu românii şi sper nici ei să nu aibă cu noi şi am dovedit istoric că cele două popoare pot trăi, pot convieţui, pot munci împreună. Şi din acest motiv foarte multe societăţi turistice, dar şi fermieri şi întreprinderi agricole aşteaptă cu bucurie să găzduiască şi să ofere serviciu şi muncă românilor care doresc acest lucru.
De ce credeţi că antreprenorii greci preferă să angajeze români şi nu greci?
Theodoros Karaoglou: Pentru că aşa cum v-am spus noi iubim poporul român, foarte mulţi angajatori greci nu au absolut nicio problemă şi vor să angajeze români, faţă de alte naţii, şi acesta cred că ar fi motivul principal.
Criza din Grecia este în atenţia presei mai puţin decât era până acum. Cum evoluează economia Greciei acum?
Theodoros Karaoglou: Aş spune că suntem la finalul crizei. Este o criză care într-adevăr în ultimii patru ani ne-a chinuit foarte mult, a chinuit foarte mult cetăţenii greci şi efortul imens al cetăţenilor greci pentru a depăşi această criză va da roade şi aşa cum se pare 2013 va fi data expirării acestei crize pentru ţara noastră. Dar asta nu înseamnă că am depăşit problema şi că în următorii ani o să revenim la ce aveam în urmă cu cinci ani şi trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să muncească din greu, să depunem eforturi comune să depăşim aceste dificultăţi, să producem lucruri care să fie concurenţiale la nivel mondial. Oricum mesajele pe care le primim la toate nivelurile arată că au dat roade aceste eforturi ale poporului grec, toate aceste sacrificii şi sperăm ca 2013 să fie sfârşitul crizei şi din 2014 să înceapă să crească economia noastră şi să intrăm pe o tendinţă ascendentă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News