Ministrul Culturii și-a dat demisia
ACTUALIZARE 16.21: Vlad Alexandrescu a anunțat, pe Facebook, că și-a dat demisia din funcția de ministru al Culturii.
„Domnule Prim-Ministru,
În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.
Ministrul demisionar a făcut un rezumat al mandatului său de aproape cinci luni și i-a cerut premierului să continue reformele pe care le-a început.
Vlad Alexandrescu a spus că în timpul mandatului său a încercat să reorganizeze Institutul Național al Patrimoniului, a propus subscripția publică pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO, a oprit distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova, și a creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative și a înscris situl arheologic de la Roșia Montană în UNESCO.
De asemenea, Vlad Alexandrescu a precizat că în câteva zile urma să semneze o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez.
El a precizat că criza de la Opera Națională arată că există o problemă „gravă a sistemului”.
„Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.
În finalul postării sale, i-a cerut premierului Dacian Cioloș să continue reformele pe care le-a început el.
„Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate. Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii”, a conchis Vlad Alexandrescu.
ACTUALIZARE: Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că premierul nu i-a solicitat „public” ministrului Culturii să demisioneze.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că au existat mai multe discuții între Vlad Alexandrescu și premierul Dacian Cioloș cu privire la situația de la Operă, inclusiv în cursul zilei de astăzi.
De asemenea, Dan Suciu a subliniat că va fi numită o nouă conducere care să detensioneze situația de la Operă.
Ședința executivului de astăzi premierul i-a cerut ministrului să își depună mandatul, după scandalul de la Opera Națională. Vlad Alexandrescu ar fi acceptat această variantă și în scurt timp vom primi și o anunțare a demisiei.
La începutul ședinței de astăzi premierul le-a spus miniștrilor din candidaților săi să își facă o analiză a mandatului de până acum pentru că după Paște va urma o evaluare. Totuși, aceasta este a treia demisie din Cabinetul Cioloș.
Demisia lui Vlad Alexandrescu vine în urma scandalului de la Operă care durează de mai multe săptămâni, a dus la anularea unor spectacole și a atras atenția presei internaționale. Ministrul nu a reușit să găsească o soluție la criza de la Opera Națională din București.
Problema a pornit la începutul acestei luni, când un nou director general interimar, Tiberiu-Ionuț Soare, a preluat conducerea Operei Naționale. Una dintre primele sale acțiuni a fost de a-l demite din funcția de director artistic al baletului pe Johan Kobborg și de a-l plasaprintre artiștii companiei, „un rang scăzut în comparație cu corpul de balet în alte companii”.
Tiberiu Soare a explicat că societatea nu are din punct de vedere tehnic poziția de director artistic în structura sa administrativă. Dar această schimbare a fost văzută în anumite cercuri ca o încercare de a anula modificările efectuate în ultimii ani.
Înlăturarea lui Johan Kobborg a creat un scandal în lumea dansului, iar dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național. Există îngrijorări și asupra faptului că Opera ar continua să aibă drepturi legale de a efectua unele dansuri din repertoriul lui Kobborg. Acuzațiile au continuat și în mass-media din România.
Un nou director general interimar, Vladimir Conta, a fost adus pentru a încerca să calmeze lucrurile, dar, Johan Kobborg a demisionat.
Vladimir Conta, noul director general interimar, a deplâns decizia domnului Kobborg de a pleca, spunând într-un interviu telefonic că aceste contribuții ale sale au fost „semnificative, iar producțiile sale au fost încununate de succes.”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News