Actualizare 14.30. Ministrul a recunoscut, într-un interviu pentru Digi24, că depozitele de cereale sunt o problemă în România, deoarece „capacitatea de stocare nu e la nivel corespunzător”.
De asemenea, Daniel Constantin a arătat că „suntem într-o piață concurențială, unde Consiliul Concurenței veghează destul de bine”.
„Fiecare stabilește, negociază. E o lege nescrisă care funcționează în economia de piață. Când cantitățile sunt mari, prețul scade. Sper că nu prea mult”, a spus Daniel Constantin.
Ministrul a mai declarat că nu se așteaptă la o scădere a prețului pâinii în urma scăderii prețului cerealelor, dar se așteaptă ca pâinea să coste mai puțin datorită scăderii TVA la 9%.
„Avem în acest an cea mai mare cultură din ultimii 8 ani, 7,2 miloane de tone, pe o suprafaţă de 2,63 milioane de hectare”, a spus ministrul. Acesta a precizat că este cea de-a doua producție ca mărime din ultimii 43 de ani.
Cultura de orz și orzoaică este, ca randament, prima din ultimii 23 de ani, cu o producție de 3,2 tone la hectar. Producția totală este de 1,5 milioane de tone.
Cantitativ, producția de ovăz este a doua din ultimii 43 de ani. S-au obținut 1,96 tone la hectar, a precizat ministrul.
„Campioana” din punct de vedere al randamentului, așa cum a denumit-o ministrul, este cultura de rapiță, având cea mai mare producție, din punct de vedere al randamentului, în ultimii 38 de ani.
„Deocamdată nu vorbim de floarea soarelui și de porumb, unde lucrurile cred că stau bine. Am mai avea nevoie de precipitații, însă vom vedea care va fi situația în luna septembrie”, a spus Daniel Constantin.
Totuși, recolta bogată, în special cea de cereale, nu îi mulţumeşte pre deplin pe agricultori, care se plâng că nu au unde să îşi depoziteze grânele şi se văd nevoiţi să scadă considerabil preţul.