El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă.
Teodorovici a avut vineri consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.
Avocatul Poporului consideră că ordonanţa bacşişului afectează drepturi fundamentale, ca libertatea economică şi liberul acces la justiţie. Legea ar lăsa loc pentru abuzuri. Potrivit acestei ordonanţe, chelnerii, barmanii şi toţi cei care lucrează în serviciile publice trebuie să dea bon separat pentru bacşiş.
Firmele nu vor mai fi amendate pentru diferenţe mici, de până la 300 de lei, în gestiunea firmei. Însă, pentru sume mai mari de plus-minus 3% faţă de încasări, firmele pot fi amendate de inspectorii fiscali, iar sancţiunile ajung până la 27.500 de lei. Ca să nu le fie închise firmele, patronii trebuie să plătească de zece ori amenda dată de inspectori.
Mai departe, patronii pot merge în instanţă să conteste amenda dată de ANAF, dar chiar dacă judecătorii le dau dreptate, patronii nu îşi recuperează mai apoi banii.