ACTUALIZARE 16.20. Ordonanță de Urgență pentru ca SRTv să rămână membru EBU:
"Ministerul Finanțelor Publice a inițiat o Ordonanță de Urgență prin care se creează cadrul legal pentru finanțarea de la bugetul de stat a obligațiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune. Acestea includ contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de știri, transmisii și cheltuieli tehnice, precum și orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internațional.
Precizăm că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat.
Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o față de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea și amploarea datoriei precum și faptul că planurile de eșalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale și sportive internaționale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an", a comunicat Ministerul Finanţelor.
La finalul lunii aprilie, EBU i-a retras Televiziunii Române dreptul de a folosi serviciile EBU, ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni, motiv pentru care țara noastră a fost exclusă de la Eurovision.
Întrebat într-o emisiune tv dacă din cauza situației grave de la Televiziunea publică transmisiuni precum Olimpiada riscă să nu poată fi făcute, premierul Dacian Cioloș afirma, luna trecută, că nu crede că se va întâmpla acest lucru.
Cioloș se declara atunci deranjat de faptul că s-a încercat, "din mediul politic și din Parlament", transferarea unei vinovății asupra Guvernului pentru situația de la TVR.
"Unii au avut impresia că, dacă organizează o întâlnire în Parlament la care sunt prezent și eu, gata, vina și responsabilitatea de ceea ce nu s-a făcut ani de zile până acum la TVR (...) pot fi transferate pe Guvern doar pentru că o să vorbim și o să dăm câteva declarații în presă. Am spus foarte clar că sunt gata să discut într-un mod foarte precis și concret cu o conducere a Televiziunii Române care să aibă un mandat foarte clar de reforme și să își asume acest plan de reformă, că nu voi discuta cu nicio conducere sub presiune, doar pentru că e o presiune publică și pentru că România riscă să piardă dreptul de a transmite o emisiune sau alta, oricât de populară ar fi ea. Nu în felul ăsta, cu astfel de presiuni emoționale și sentimentale, se pot rezolva probleme structurale acolo", spunea premierul.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, declara în 22 aprilie: „Nu există o bază legală pe baza căruia să se poată face acest transfer financiar având în vedere că societatea respectivă, societatea naţională de televiziune, are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi ar fi fost sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţa pe plan european. E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest guvern că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare”.