Actualizare: Minerii din Roşia Montană au primit vizita unui grup de parlamentari PNL, care i-au asigurat că susţin proiectul. Cei 33 de ortaci au fost examinaţi preventiv şi de o echipă de medici.
Actualizare 15:15 33 de mineri protestează în subteran, fiind susținuți de alte câteva sute de persoane care militează pentru începerea exploatării minei din Roșia Montană.
Actualizare 10.10. Astăzi, la ora 12.00, sute de localnici sunt așteptați să protesteze din nou la suprafață, pentru a cere demararea proiectului minier și pentru a-i susține pe minerii din subteran.
Ieri, cei 11 mineri au mers să ducă alimente celor 22 de colegi ai lor şi au decis să rămână acolo. Umiditatea din subteran, temperaturile scăzute şi oxigenul insuficient fac ca ortacii să se supună unor riscuri din ce în ce mai mari.
Ieri dimineaţă, tocmai din cauza nivelului scăzut al oxigenului, oamenii au fost nevoiţi să intervină, pentru a împrospăta aerul din mină. „Dacă nivelul oxigenului scade sub 17 la sută, îi putem scoate pe targă pe toţi”, a avertizat un miner salvator.
„De ce au făcut asta? Pentru că au fost luaţi în râs, pentru că s-a auzit la Bucureşti că ei au condiţii bune acolo, că ei defapt sunt într-un muzeu şi nu într-o galerie”, a explicat liderul de sindicat Cristian Albu.
Solidari cu cei din subteran sunt peste 300 de oameni care protestează la suprafaţă. Aceştia spun că sunt gata să intre şi ei în mină, dacă este nevoie.
„Este foarte trist ca un viitor preşedinte să spună că negocierile nu se fac la gura minei. Noi vom sta până la capăt şi îi vom sprijini pe colegi”, a declarat unul dintre protestatari.
Cu câteva ore înainte, un medic a intrat în subteran să verifice starea celor 22 de mineri care sunt acolo de trei zile. Aceştia prezintă fluctuaţii ale tensiunii şi ale pulsului.
Minerii din subteran au anunţat că nu vor mai intra astăzi în greva foamei, ci vor aştepta până la începutul săptămânii viitoare.