Comandouri teroriste din Siria şi Irak folosesc cartele din România pentru a pune la punct atacuri teroriste. Confirmarea vine chiar de la Serviciul Român de Informaţii, care spune că fenomenul a căpătat amploare şi cu greu poate fi acum stăpânit.
Problema principala a serviciilor secrete din România este aceea că oricine, oricând inclusiv de la un simplu automat poate cumpără o cartelă prepaid. Nu ai nevoie de datele din buletin. Pot fi folosite, astfel, oriunde în lume inclusiv în organizarea unor acţiuni teroriste.
Sistemul folosit de terorişti funcţionează simplu. Cartelele prepaid sunt cumpărate din România. Apoi sunt scoase din ţară în număr mare. Multe dintre ele ajung în Turcia. De aici sunt comandate de grupari teroriste din Orientul Mijlociu. Cartelele sunt apoi activate prin roaming și pot fi folosite.
Costin Georgescu, fost director SRI: „E imposibil să ții in frâu asa ceva. La ora actuala este imposibil. E foarte grav aceasta armă dată. Practic este o armă dată pe mâna unor teroriști”.
După organizarea unor atentate sau a unor crime, cartelele sunt abandonate. Pentru procurori este mult prea târziu să contracareze loviturile date de terorişti şi foarte greu să dea de ei într-un timp scurt.
Mai multe ţări europene ameninţate şi lovite de terorişti au schimbat legea. De exemplu, în Germania, Franța, Spania, Italia , Bulgaria sau Ungaria este nevoie să completezi o fișă cu date personale înainte de cumpărarea unor cartele prepaid. În Marea Britanie, Polonia sau Cehia companiile de telefonie sunt cele care cer aceste date.
Așa reușesc serviciile de securitate să prevină eventuale atacuri teroriste. Legea vânzării cartelelor pe baza buletinului nu se aplică însă în Belgia. Aici, comandourile teroriste au lovit metroul şi aeroportul din Bruxelles.
„În Belgia, cartelele pot fi cumparate la liber, fără să oferi datele personale, în ciuda atentatelor de aici”, transmite Sebastian Perju, trimisul special al Digi24.
Autorităţile din România lucrează, acum, la schimbarea legislației privind cartelele prepaid.
Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor: „Te duci să îți cumperi cartela, dar ți-ai lăsat totuși datele din buletin. Asta nu o să elimine total riscurile, dar e clar o reglementare care va micșora fereastra de oportunitate pentru activitățile infracționale și teroriste”.
În septembrie anul trecut legea care viza cererea datelor personale în schimbul cartelelor prepaid a fost respinsă de Curtea Constituţională. Motivul? Nu există un sistem care să garanteze confidenţialitatea datelor cu caracter personal după ce informaţiile ajungeau la operatorii de telefonie mobilă.