Scandalul a pornit după ce doi dintre membrii secției de Filologie și Literatură a Academiei Române - Ileana Mălăncioiu și Grigore Brâncuș - au povestit că Nicolae Breban i-a atacat într-o ședință pe Horia Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu.
„Breban a spus că soluţia la problema culturii române este împuşcarea a doi oameni, Gabriel Liiceanu şi cu mine. Ulterior a precizat că nu s-a referit la Liiceanu, s-a referit doar la mine, a spus că este o metaforă”, spune Horia Roman Patapievici.
Afirmația ar fi fost făcută într-o ședință a Academiei în prezența a 15 membri.
„Faptul că dintre zidurile Academiei se poate vorbi în acest fel, faptul că se poate incita la crimă din interiorul zidurilor Academiei, în interiorul unei secții conduse de un președinte de secție, dacă nu mă înșel Eugen Simion, faptul că reacția a venit doar din partea a două persoane, Ileana Mălăncioiu și Grigore Brâncuș în timp ce restul au tăcut este de-a dreptul înspăimântător”, a spus Gabriel Liiceanu.
Mai mulți oameni de cultură au fost deranjați de ieșirea lui Nicolae Breban.
„Cred că este un sentiment de supărare că nu este destul publicat, destul comentat din partea lui Nicolae Breban. Se punea pe același plan cu Eminescu, Cantemir, Iorga”, spune Theodor Paleologu.
Horia Roman Patapievici, fost director al Institului Cultural Român, spune că nu se simte în pericol, dar este grav că ameninţarea vine în interiorul unui for ca Academia Română.
„Nu avem relații personale. L-am întâlnit o singură dată la un târg de carte, prin 1995, și era foarte afabil. Probabil i s-a spus că scrisesem de bine despre el”, spune Horia Roman Patapievici.
Nicolae Breban i-ar mai fi jignit şi în trecut pe cei doi scriitori când i-a numit „haimanale”. Afirmaţia venea în contextul în care academicianul era nominalizat în funcția de preşedinte de onoare al ICR. Ieşirile sale au fost taxate şi de președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.
„Din păcate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinţă să răstălmăcească propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Preşedintelui ICR, şi s-a închipuit instalat ca Despot al instituţiei. Oricât de luminaţi, despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali”, spunea el, potrivit site-ului ICR.
Preşedintele secţiei de Filologie şi Literatură neagă întâmplarea.
„În Academia Română nu s-a discutat despre acest lucru. Este o chestie absolut mincinoasă. Propoziţia asta cu împuşcarea, asta este o minciună. Nici vorbă de aşa ceva. Domnul Liiceanu să-şi găsească alt subiect pentru propaganda lui”, a spus academicianul Eugen Simion, citat de Mediafax.
Nicolae Breban nu recunoaşte că i-ar fi jignit vreodată pe cei doi scriitori.
„Nu am spus nimic, nu mă interesează nici Patapievici şi nici alţii care au punctele lor de vedere despre literatură dar care nu au o operă esenţială, ei nu pot dialoga cu mine”, a spus el.
Nicolae Breban mai face şi alte precizări: „Asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Voiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta voiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu”.
Gabriel Liiceanu a vorbit, la Digi24, despre presupusele declarații ale lui Nicolae Breban și despre efectul acestora asupra Academiei.
„E ceva destul de grav, opiniile se bat cap în cap. Breban spune că s-a referit la împușcarea lui Patapievici într-o ședință a secției Academiei, cel care conducea ședința, Eugen Simion, spune că s-a spus la Antena 3, Breban că a reluat ce a spus la Antena 3, din declarațiile lui e un talmeș balmeș, a spus că trebuie împușcat, pe urmă a făcut o metaforă... Nu se fac metafore cu împușcatul. Împușcatul se referă la oameni și nu există o metaforă, nu poți să muți termenul „împușcat” dintr-un domeniu care se referă strict la oameni, într-o instituție care se numește forumul suprem al României. A fost cuplat termenul de „împușcat” cu numele unui om”, a spus Gabriel Liiceanu la Digi24.
„Nu e vorba de cine anume, ci de faptul că unui academician îi trece prin cap să propună împușcarea cuiva. Cum adică metaforică, ce înseamnă a propune metaforic împușcarea? Lucrul ăsta s-a petrecut într-un climat de violență care durează de ani de zile. Iată urmarea limbajului violent din televiziuni”, a adăugat el.
Gabriel Liiceanu spune că ziariștii trebuie să investigheze acestă situație.
„În această ședință, din toate relatările pe care le am a fost vorba de incitare la violență, de jignire, de cuvinte ca „derbedei”, la ICR a folosit cuvântul „haimanale”, legat de colegi. Ăsta e limbajul unui academician? E treaba Academiei cum își sancționează un om care nu corespunde statutului”, a adăugat filosoful.
Gabriel Liiceanu mai spune că Academia este o instituție plătită din bani publici, iar ceea ce se petrece acolo trebuie să îi intereseze pe cetățeni.