Acţiunea lor nu pare să aibă prea mare efect. Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu le-a recomandat acestora să se înarmeze cu răbdare, pentru că în sistem vor intra mai mulţi bani abia peste trei ani.
„Eu cred că, până la urmă, dialogul este necesar. Vă rog pe dumneavoastră să încetați protestele pe măsura dialogului. Cât timp avem dialog, menajați-vă eforturile, că aveți destul de făcut la spitale și în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credință. În clipa când vom termina discuțiile, până miercuri, joia viitoare, menajați-vă eforturile. Și după aceea, puteți să faceți ce vreți, că dumneavoastră decideți”, le-a spus ministrul protestatarilor.
Între timp, medicii continuă să părăsească Sistemul public.
Trei dintre cei nouă medici SMURD Constanţa, care salvează vieţi în cadrul echipajului de pe elicopter, au demisionat. Doi dintre ei vor să lucreze în sistemul sanitar privat din România, iar cel de-al treilea plănuieşte să plece în străinătate.
Printre revendicările medicilor sunt mărirea salariilor medicilor rezidenţi, creşterea bugetului sănătăţii astfel încât să ajungă la 6% din PIB, dar şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor.
Un medic rezident din anul întâi câștigă între 800 și 900 de mei pe lună. Pentru creșterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.
În întreg sistemul medical lucrează aproximativ 40.000 de medici.