Prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a decis să recunoască specializările medicale obţinute în cinci state din afara Uniunii Europene: Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, Australia şi Noua Zeelandă. Ordonanţa intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
„Va fi uşurat modul în care vom recunoaşte studiile medicilor care au finalizat specializările în aceste ţări”, a declarat ministrul.
Până acum, procedura presupunea reluarea concursului de admitere la rezidenţiat alături de studenţi, deşi medicii respectivi aveau chiar şi zeci de ani de experienţă în statele menţionate. După ce erau admişi în rezidenţiat, specialiştii erau nevoiţi să echivaleze stagiile şi apoi să dea din nou examen. „Sperăm că nimeni nu va mai trece prin această procedură”, a spus Raed Arafat.
Acum, ei trebuie doar să prezinte documentele de recunoaştere a specialităţii, care vor fi verificate conform unei metodologii în curs de emitere. Apoi „se emite titlul de specialist în România pe specialitatea respectivă”, a precizat ministrul Arafat.
„Câştigul pentru noi este dublu: pentru medicii români care locuiesc în acele ţări şi care vor să se întoarcă în România – avem cereri în fiecare an - (...), iar al doilea lucru, când avem programe de colaborare cu medicii din ţările respective, să fie mult mai uşor de realizat aceste programe”, a subliniat Raed Arafat.
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, mai mulţi medici români care au obţinut specializări în Canada, SUA sau Israel, au cerut soluţii de-a lungul timpului pentru a fi lăsaţi să profeseze în ţară. Până în prezent, în România nu erau recunoscute specializările obţinute în afara Uniunii Europene.
Încă o bază aeriană pentru elicopterele SMURD, la Craiova
Tot marţi, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a OUG 126/2003 privind bazele aeriene pentru elicopterele de salvare ale SMURD. Astfel, se înfiinţează Baza de salvare SMURD Craiova, care îşi începe deja activitatea la finalul săptămânii, cu două elicoptere.
O a doua modificare vine să reducă birocraţia din jurul deciziilor legate de aceste baze: „să nu mai trebuiască să emitem ordonanţe sau legi pentru înfiinţarea noilor baze, fiind suficientă doar iniţierea unei hotărâri de către ministrul Sănătăţii împreună cu ministrul de Interne. Astfel evităm să trecem prin lege înfiinţarea fiecărei baze”, a spus Raed Arafat.
Până în 2014, sunt prevăzute a fi deschise încă trei baze aeriene, a mai spus ministrul, pe lângă cele din Mureş, Bucureşti, Arad, Iaşi şi Craiova.