Materie primă pentru droguri, produsă în România. A fost arestată o persoană din conducerea Asociaţiei Producătorilor de Medicamente

Data actualizării: Data publicării:
ofiteri diicot cu cagule
România avea un rol cheie în cea mai mare rețea de producție de droguri descoperită în Europa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România avea un rol cheie în cea mai mare rețea de producție de droguri descoperită în Europa. O fabrică de medicamente care funcționa aparent legal la noi era, în realitate, sursa de materie primă pentru alte două fabrici de droguri din Polonia și Cehia și câteva rețele locale din alte state. Profitul făcut era uriaș - anchetatorii estimează că într-un an și jumătate, cât a funcționat rețeaua alimentată de fabrica din România, gruparea a încasat aproape jumătate de miliard de euro.

Magda Costache, jurnalist Digi24: Doi români, alături de alți cetățeni străini, ar fi înființat această grupare care a acționat în 6 state europene. Ei scoteau din circuitul legal al producerii de medicamente mai multe substanțe, pentru a le folosi ulterior la fabricarea metamfetaminei.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în laboratoare clandestine din Polonia și Cehia, cu ajutorul acestor precursori obținuți în România.

Anchetatorii spun că fabrica din țara noastră a fost înființată încă din 1990 și avea ca obiect de activitate producția de medicamente. Compania îngloba această materie primă într-un medicament, în așa fel încât atunci când era dizolvat se extrăgea substanța principală folosită la fabricarea drogurilor.

Din 2021 și până în prezent, în această fabrică au fost produse aproximativ 7 tone de precursori. Anchetatorii au mai descoperit fals în acte, având în vedere că pe foaie medicamentele erau exportate către țări precum Polonia, Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, deși acestea nu aveau voie să le pună piață.

Produsele nu ajungeau la destinațiile declarate, ci în laboratoare clandestine. De acolo, cantitățile erau porționate și trimise în alte state europene.

La perchezițiile din România, anchetatorii au găsit aproximativ 3 tone de precursori, în mai multe loturi de medicamente, 600.000 de euro și mai multe documente. În Polonia și Slovacia, anchetatorii au găsit câteva milioane de euro, dar și alte bunuri pe care le-au confiscat. În total, au fost reținute 16 persoane, asupra cărora au fost luate măsuri preventive.

Fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, arestat în dosarul producerii a 4,7 tone de metamfetamină

Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile, alături de un alt cetăţean român, într-un dosar privind producerea unor mari cantităţi de droguri (metamfetamină), au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Cei doi arestaţi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, punerea pe piaţă a substanţelor clasificate, în formă continuată şi complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.

Conform DIICOT, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi arestaţi, împreună cu cetăţeni cehi, slovaci, polonezi, lituanieni, au format o grupare transfrontalieră, care a acţionat pe teritoriul mai multor state din spaţiul Uniunii Europene - Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România - în scopul punerii pe piaţă a substanţelor clasificate.

Gruparea a perfecţionat un circuit de deturnare de la destinaţia legală, "spălare" şi înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină şi pseudoefedrină, în medicamente, sub formă de comprimate. Membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a deţine autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate.

„La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri”, spune DIICOT.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un localnic, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia, pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină.

Membrii grupării au organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină - aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină, din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.

„Menţionăm faptul că preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 de euro”, DIICOT.

Societatea producătoare din România ar fi realizat 97 de livrări către societăţi din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania.

În urma percheziţiilor efectuate în România, la data de 1 martie, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregătită pentru prepararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză.

O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez, care ar fi plecat încărcată cu paleţi cu medicamente din oraşul Voluntari, de la fabrică, a fost identificată la data de 26 februarie pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate, inclusiv liderul acestui grup, la momentul la care se descărcau marfa în alt loc decât cel înscris pe actele de transport.

Într-un depozit care aparţinea grupului au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină şi diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.

În urma activităţilor desfăşurate pe teritoriul Slovaciei, tot pe 26 februarie, au fost dispuse măsuri preventive pentru patru persoane. În urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicaţi un milion de euro.

La data de 27 februarie, reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la două persoane şi au ridicat documente privind vânzarea unei societăţi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...