„Aur verde munţii poartă, noi umblăm din poartă în poartă!”, asta au scandat manifestanții.
Pădurarii au venit din toată țara, cu bannere și pancarte, și au plecat în marș din Piața Unirii spre Piața Universității.
„Se fură cu graiferele, nu cu calul sau cu spatele. Câte 40-50 de cumișe. Toată ziua, câte 5-6 mașini, zece”, a spus unul dintre manifestanți.
„Suntem crescători de animale. Ne trebuie pășunile înapoi, pădurile...”, a spus un alt participant.
Pentru a fi mai convingători, pădurarii au adus cu ei şi mai mulţi puieţi de brad.
„Pădurile noastre se taie, se taie ilegal, proprietatea este falimentată, terenurile noastre se vând la prețuri derizorii către străini, către samsarii de păduri care nu respectă nicio lege și le taie ilegal”, a spus Cătălin Tobescu, vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni.
Oamenii sunt nemulțumiți și de modul în care au fost retrocedate sute de mii de hectare de pădure în ultimii ani.
„S-au restituit aceste păduri primăriilor. În loc să se restituie vechiului proprietar, adică nouă, comunităţii, s-au restituit primăriilor”, a spus Viorel Ciurea, membru în Asociaţia de Păduri Grănicereşti Bistriţa-Năsăud.
Demonstranţii i-au cerut ministrului Agriculturii să aloce bani pentru subvenţii în cazul proprietarilor de păduri şi păşuni. În plus, le-au cerut aleşilor să renunţe la actual proiect de Cod silvic, aflat în dezbaterea comisiilor parlamentare, pentru că acesta ar favoriza marii producători din industria exploatării lemnului în defavoarea micilor proprietari de păduri.
Datele oficiale arată că, după Revoluţie, în România au fost defriaşate peste 360.000 de hectare de pădure, iar statul a pierdut astfel peste 5 miliarde de euro.