Reprezentanții bisericii, una dintre cele mai mari din ţară, spun că rata infracțiunilor a scăzut aproape la zero de când au apelat la aceste servicii.
„Oamenii sărăcesc foarte mult. Vedeți că sunt foarte mulți șomeri și oameni care nu vin cu bună intenție. Mănăstirea deține un patrimoniu foarte mare, vin și cu alte scopuri mai puțin bune”, explică un reprezentant al mănăstirii, ierodiaconul Pantelimon Mocan.
Chiar dacă mănăstirea are un plan de pază bine pus la punct, călugării nu pot face față celor care intră pe culturile de porumb, grâu sau lucernă din împrejurimiile satului Nicula. Locuitorii din sat cunosc problemele cu care se confruntă uneori mănăstirea, astfel că monahii şi-au spus că aşa-numita frică de Dumnezeu trebuie înlocuită cu o firmă de pază.
Mănăstirea Nicula a fost construită în anii 1700 şi este una dintre cele mai mari din ţară, având numeroase obiecte de patrimoniu. Pentru a proteja lăcaşul, punct important şi pe harta pelerinajelor din România, fiecare agent de pază primeşte 1.000 de lei pe lună.