Mafia cărnii, atentat la siguranța națională. Cum se face evaziune fiscală în industria alimentară

Data publicării:
carne magazin galantare mediafax

Printre cei audiaţi de procurori sunt şi părinţii jucătoarei de tenis Sorana Cârstea, care au un depozit de carne la Târgovişte. Alături de ei, zeci de suspecţi au răspuns întrebărilor puse de anchetatori.

Grav este că cei bănuiţi că vindeau carne alterată erau protejaţi de cei plătiţi să vegheze la siguranţa alimentelor. Şeful Serviciului Inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinară Cluj este urmărit penal pentru că ar fi prevenit administratorul unei societăţi comerciale că urmează să fie controlat. Acesta din urmă şi încă doi angajaţi au fost audiaţi de procurorii din Bucureşti. Cu toţii se consideră nevinovaţi.

Discuție reporter - Radu Bogdan Curticiu, administratorul unei firme:

„- Ce acuzaţii vi s-au adus? Ce v-au spus?

- Că am face parte dintr-o reţea de grup infracţional, nici nu ştiu să folosesc termenii care sunt, pentru că e greu şi să-i citeşti. Au fost mulţi mulţi martori, au fost angajaţi aduşi ca martori din toată ţara. Vorbim de circa...între 80 şI 100 de persoane. 30 de firme!”

Toate raioanele de măcelărie ale magazinelor din ţară au fost verificate joi. Numai la Braşov au fost confiscate sute de kilograme de carne de porc expirată din iulie anul trecut. Victime colaterale au căzut toate produsele despre care inspectorii au crezut că pot fi un pericol pentru cei care le cumpără.

Foarte multe produse care nu au nicio etichetă sau document din care să rezultate data fabricaţiei, valabilitate, compoziţie”, a explicat Sorin Susanu, comisar-șef la CRPC Brașov.

În ancheta care vizează reţelele care vindeau carne alterată şi făceau evaziune fiscală s-a implicat şi Serviciul Român de Informaţii, încă de la începutul anului trecut.

„Aceste eforturi ale SRI pentru combaterea evaziunii se înscriu în eforturile noastre de a combate acest fenomen care afectează securitatea naţională, în special pe zona de securitate economică, cu ramificaţii pe zona de ameninţări transfrontaliere”, a declarat pentru Digi24 Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

Anchetatorii spun că marfa, carne de pui şi ouă, era adusă din Marea Britanie, Germania, Olanda şi Polonia, la preţuri mici, pentru că urma să expire în câteva zile. În depozitele româneşti de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca primea etichete false cu termene de valabilitate mai lungi. Carnea care era deja expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată ori trimisă firmelor de catering.

Cum se face evaziune în industria alimentară

Jumătate dintre produsele din carne ce ajung în farfuriile românilor nu au acte de provenienţă, spun autorităţile. În aceste condiţii, pericolul pentru sănătatea populaţiei este imens, cum este şi paguba provocată de evazionişti bugetului de stat. De altfel în sectorul alimentar, evaziunea fiscală ajunge la aproape un miliard de euro.

Inspectorii sanitar-veterinari verifică doar produsele care ajung în depozite şi pe rafturile magazinelor. Probleme apar atunci când marfa nu are documente legale pe care să fie menţionate termenul de valabilitate, abatorul din care provine ori ţara de origine.

Carnea intrată la negru nu ai cum să o verifici, nu poți verifica ceva ce teoretic nu există”, a explicat pentru Digi24 Sorin Minea, producător în industria cărnii.

Cu alte cuvinte, sute de mii de tone de carne pot ajunge la vânzare fără ca nimeni să ştie dacă marfa este bună pentru consum.

„Ce se află pe evaziune fiscală şi nu trece printr-un control sanitar nu pică în sarcina directă a ANSVSA şi a direcției judeţene de specialitate”, spune Vladimir Mănăstireanu, șeful ANSVSA.

Pe lângă faptul că fiecare consumator este expus pericolului, statul pierde anual aproape 300 de milioane de euro doar din industria cărnii. Este vorba de taxa pe valoarea adăugată pentru marfa autohtonă, pe care firmele uită să o plătească, sau de cea pe care o încasează abuziv de la stat pentru carnea importată fără acte din ţările ununii europene. Pentru asta, plimbă marfa între depozite şi folosesc firme fantomă.

O firmă care cumpără dintr-o țară din UE, fără TVA, revinde în România cu TVA, colectează TVA-ul pe întregul preț și dispare cu TVA”, explică Gabriel Biriş, consultant fiscal.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul celui mai recent scandal din industria cărnii, în care mai multe firme au păgubit statul cu 15 milioane de euro. Suspecţii cumpărau la preţuri mici carne ce urma să expire în câteva zile din ţările Ununii Europene. În depozitele din România, îi puneau etichete false şi îi prelungeau valabilitatea. De aceea, spun producătorii de mezeluri, important este ca furnizorul să fie unul de încredere, pentru că nimeni nu poate testa fiecare kilogram de carne cumpărată.

Carnea de pe rafturile supermarketurilor este controlată de inspectorii sanitar-veterinari şi are acte de provenienţă. Însă, până când ajunge în magazine trece prin depozitele mai multor distribuitori.

„Carnea, când vine din abator, vine cu un certificat care atestă că nu e nicio problemă, altfel nu am cum să o vând, când pleacă de la mine din fabrică are un certificat că totul este OK”, explică Sorin Minea.

Pierderilor din industria cărnii li se adaugă cele din domeniul legumelor şi fructelor, care se ridică la 300 de milioane de euro. Iar evaziunea în industria de panificaţie este evaluată la 200 de milioane de euro anual.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...