Ministerul Afacerilor Externe de la București a spus părţii ucrainene că este preocupat cu privire la posibila deteriorare a sistemului de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. De asemenea, MAE a transmis autorităților de la Kiev că se așteaptă să nu existe acțiuni îndreptate împotriva comunității românești sau a reprezentanților acesteia.
Mesajul a fost transmis „ferm”, miercuri, la o întrevedere la care MAE a invitat reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei la București. Demersul a fost făcut în contextul abrogării Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic, precizează un comunicat al MAE.
„Pentru a rămâne ancorată în parcursul său european, Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv a drepturilor lingvistice dobândite ca efect al legii adoptate în 2012 şi revocate la 23 februarie 2014 de autorităţile de la Kiev. Prezervarea identităţii româneşti în Ucraina face parte din ansamblul acestor responsabilităţi”, avertizează MAE (s.n.).
Preocuparea pentru soarta minorităților a fost împărtășită de ministrul Titus Corlățean și Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, Astrid Thors, aflată și ea, miercuri, în vizită la București.
Potrivit comunicatului, MAE a reiterat la întrevederea cu diplomații ucraineni „interesul profund al României, ca stat vecin, pentru asigurarea stabilităţii Ucrainei”. Diplomația românească a transmis noilor autorități de la Kiev că „trebuie descurajate accentele naţionaliste sau extremiste, de natură să amplifice scindarea politică şi socială din Ucraina” și trebuie evitate „acţiuni abuzive, excesiv vindicative sau cu excedarea cadrului legislativ”.
MAE a arătat că, prin misiunile sale diplomatice şi consulare din Ucraina, este în legătură permanentă cu minoritatea română și va continua să urmărească, „cu cea mai mare atenţie”, situaţia etnicilor români din Ucraina, precum şi modul în care drepturile acestora sunt respectate şi promovate.
MAE dorește o nouă legislație privind folosirea limbilor regionale
Partea română se așteaptă ca autoritățile de la Kiev să „întreprindă cât mai rapid” demersuri pentru elaborarea şi adoptarea unei noi reglementări cuprinzătoare în materie. Noile reglementări ar trebui să ţină cont de prevederile convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, cu prioritate de dispoziţiile Cartei europene asupra limbilor regionale şi minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi, totodată, să remedieze deficienţele constatate anterior.
„Este necesar ca acest vid legislativ să nu se perpetueze și să nu existe un regres la o legislaţie anterioară defavorabilă într-un domeniu de importanţă crucială pentru statalitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei precum şi pentru progresul său pe calea pro-europeană”, a arătat MAE.
MAE le-a spus reprezentanților ambasadei ucrainene că pentru îndeplinirea aspirațiilor și obiectelor europene ale Ucrainei și ale poporului ucrainean este necesară respectarea criteriilor politice, „inclusiv prin asigurarea protecţiei adecvate, pe toate dimensiunile, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”.