MAE: Olanda nu mai condiționează aderarea României la Schengen de MCV

Data publicării:
frans 20timmermans 205515270 20mediafax 20foto 20stefan 20micsik-49100

Informația cu privire la renunțarea condiționării aderării la Schengen de raportul MCV este conținută abia la sfârșitul comunicatului MAE care relatează despre întâlnirea dintre Titus Corlățean și Frans Timmermans.

Olanda condiționează aderarea României la Schengen de MCV din toamna anului 2010 și acesta a constituit principalul motiv al eșecului intrării țării noastre în spațiul de liberă circulație. România își propusese să adere la Schengen în martie 2011, dar s-a lovit de un veto al Olandei, după ce Franța și Germania - alte două țări care aveau obiecții - au acceptat un plan de aderare a României în două etape: întâi cu frontierele maritime și aeriene, ulterior cu cele terestre.

Șeful diplomației olandeze a subliniat, potrivit comunicatului MAE, că a transmis Parlamentului naţional evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, „care pune în evidenţă o serie de progrese semnificative făcute de Guvernul României în acest dosar”.

Cei doi miniştri, mai spune comunicatul, au convenit să menţină contactul politic în perioada următoare „pentru a explora identificarea unei soluţii care să corespundă intereselor tuturor statelor membre UE până la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013”.

În ceea ce priveşte subiectul deschiderii pieței muncii pentru cetățenii români (și bulgari), oficialul olandez a dat asigurări că ţara sa va respecta prevederile legale şi va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, se află în vizită oficială în Olanda, la invitația șefului diplomației olandeze. Aceasta este prima vizită bilaterală a şefului diplomaţiei române de la preluarea noului său mandat.

Șeful diplomației române a solicitat sprijinul părții olandeze în favoarea susţinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen cu ocazia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie. Titus Corlățean a arătat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl dețin la frontiera estică a UE, precum şi criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană, arată comunicatul MAE.

România, Olanda și Schengen

După prezentarea, la sfârșitul lunii trecute, a raportului Comisiei Europene privind aplicarea MCV de către România, președintele Traian Băsescu aprecia că avem „șanse bune” pentru a obține un rezultat favorabil intrării în Schengen la Consiliul Justiție-Afaceri Interne din martie. Președintele sublinia că raportul MCV constată progrese în privința instituțiilor, dar neajunsuri în ceea ce-i privește pe politicieni și sugera Guvernului să trimită o scrisoare comună de angajament către UE cu termene ferme pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Olanda anunțase că va aştepta raportul MCVdin decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie 2012 de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul anului 2012.

Ambasadorul olandez, declarații la Digi24

Matthijs van Bonzel a vorbit, în ediția din 3 noiembrie a emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24, despre integrarea în spațiul Schengen și despre așteptările Olandei legate de Raportul MCV.

„Pentru parlamentul şi poporul olandez este important să ştie că România se bazează pe aceleaşi norme pe care le avem şi noi privind justiţia, elaborarea legilor şi încrederea pe care o avem în autorităţi de a acţiona pe baza legilor pe planul vămilor. Deci aşteptăm să găsim în raport dovezi suficiente şi convingătoare pentru a putea merge la parlamentul nostru şi să spunem: uitaţi, România este pregătită, nu numai tehnic dar şi pe planul unui sistem juridic funcţional, că toate legile sunt fundamentate în aşa fel încât să poată fi un membri deplin al familiei europene, cu toate legile şi reglementările. Deci noi privim mai departe, mai în profunzime decât cerinţele tehnice”, a spusambasadorul olandez, pentru Digi24.

De asemenea, mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

În 2011, când la Haga se afla la putere un guvern sprijinit parlamentar de formațiunea antiimigrație a lui Geert Wilders, Olanda condiționase ridicarea veto-ului privind Schengenul de două rapoarte succesive în privința MCV, care să arate progrese reale. Între timp, în Olanda au avut loc alegeri legislative anticipate, iar în noul guvern - o coaliție între liberali și social-democrați - Titus Corlățean spunea că a găsit o mai mare deschidere în problema Schengen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”