Doi cetăţeni români, angajaţi ai şantierului naval Meyer, au decedat în urma intoxicării cu monoxid de carbon într-un incendiu din oraşul Papenburg, la 13 iulie 2013, a anunțat azi Ministerul Afacerilor Externe, la două săptămâni de la producerea tragediei.
„Referitor la cazul celor doi cetăţeni români, angajaţi ai şantierului naval Meyer, decedaţi în urma intoxicării cu monoxid de carbon într-un incendiu din oraşul Papenburg, la 13 iulie 2013, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a intervenit pe lângă firmele implicate în angajarea acestora, încă de la momentul în care a fost informat de producerea tragediei”, se arată în documentul MAE, care a detaliat demersurile întreprinse în acest context.
Potrivivit comunicatului ministerului, reprezentanţi ai Ambasadei României la Berlin au luat imediat legătura cu şantierul naval Meyer şi cu firma de recrutare a personalului SDS GmbH Emden şi s-au deplasat la Papenburg pentru a clarifica condiţiile de muncă şi viaţă ale lucrătorilor români şi pentru a acorda asistenţă consulară acestora. Pe lângă asistenţa consulară specifică acordată în asemenea situaţii, Ambasada a anunţat şi familiile victimelor de tragedia produsă.
În plus, arată MAE, un diplomat al Ambasadei s-a deplasat în oraşul Papenburg, unde a discutat cu o mare parte din cetăţenii români angajaţi în prezent pe şantierul Meyer, cu reprezentanţi ai conducerii şantierului naval Meyer şi a firmei germane SDS GmbH Emden, care s-a ocupat de recrutarea şi aducerea la muncă pe acest şantier a muncitorilor români. În cadrul discuţiilor au fost evaluate condiţiile de muncă, salarizare, cazare, protecţie socială şi de sănătate.
„Cetăţenii români care au discutat cu reprezentantul Ambasadei s-au declarat mulţumiţi de veniturile realizate, stabilite în funcţie de vechime şi de orele lucrate, precum şi de condiţiile de cazare şi de asigurare medicală de care beneficiază. De altfel, mulţi dintre aceştia au arătat că lucrează pe acest şantier naval de circa lapte ani. La rândul lor, reprezentanţii şantierului naval Meyer au apreciat calitatea lucrătorilor români şi au exprimat interesul pentru continuarea cooperării cu aceştia”, se precizează în comunicat.
„MAE oferă, prin intermediul ambasadelor şi oficiilor consulare, asistenţă cetăţenilor români aflaţi în diferite situaţii dificile, dar în cazul problemelor de muncă, aceasta nu poate înlocui dialogul cu autorităţile şi recomandarea către cetăţeni de a iniţia acţiuni în justiţie la instanţele specializate în litigii de muncă din statele respective. O altfel de implicare excede competenţele diplomatice sau consulare”, subliniază MAE.
Conform presei germane, Incendiul a izbucnit în 13 iulie, în jurul orei locale 13.30 (ora 14.30, ora Romaniei - n.red.), la parterul unei clădiri din centrul orașului Papenburg, situat în nord-vestul Germaniei. Focul s-a răspândit rapid în tot imobilul, iar flăcarile erau atât de mari încât pompierii au putut intra în clădire de-abia după stingerea incendiului, scria atunci site-ul NDR.de.
A fost găsit cadavrul unui muncitor român, în vârstă de 45 de ani, în timp ce corpul unui al doilea, în vârstă de 32 de ani, a fost descoperit a doua zi, printre resturile imobilului.