„O chestiune foarte serioasă nu poate fi dusă în derizoriu. Ceea ce precizam ieri este corect și este chiar o informație publică și cei care nu cunoașteți domeniul, vă rog eu să citiți Legea 256 din 2001 cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizație de survol a spațiului aerian al României”, le-a spus ministrul Mircea Dușa jurnaliștilor.
El a detaliat sistemul supraveghere integrată a spațiului aerian.
„Dacă vă întoarceți la lege și studiați legea ca să nu mai vorbiți prostii, o să vedeți că este o anumită procedură de identificare a navelor. (...) Lucrurile sunt foarte clare. Dacă dumneavoastră ați avut ieri ce comenta și să vorbiți de OZN-uri și de alte chestiuni care nu își au locul, îmi pare rău, eu vorbesc foarte serios și, când vorbesc foarte serios, vorbesc de această speță a supravegherii securității spațiului aerian al României, al NATO și al Uniunii Europene. Acestea sunt procedurile. Dumneavoastră când vorbiți de obiecte zburătoare neidentificate, astea sunt din cărțile de povești despre OZN-uri. Când vorbim de aparate neidentificate, vorbim de acele aparate care nu se notifică atunci când li se solicită de către turnurile de control”, a subliniat Mircea Dușa.
Ministrul Apărării a făcut ieri o declaraţie publică despre un subiect care în mod normal se discută în CSAT, şi anume că aparate de zbor forţează zilnic spaţiul aerian al României şi implicit al NATO. Ulterior, Mircea Duşa a revenit şi a explicat, în direct la Digi24, că a făcut declaraţia în contextul criticilor legate de cumpărarea de avioane F16 second-hand din Portugalia.