M. Duşa: Anumite obiective NATO după 2014 trebuie modificate

Data publicării:
mircea dusa crop

 

„Noi, România şi Polonia, credem că faţă de situaţia care există în această zonă, anumite obiective ale NATO după 2014 trebuie să fie modificate”, a spus Mircea Duşa, la finalul întâlnirii.

El a menţionat că a discutat cu Tomasz Siemoniak despre poziţiile celor două ţări vizavi de situaţia creată în zonă.

„Am discutat despre poziţiile celor două ţări, României şi Poloniei, vizavi de situaţia creată în zonă, mai ales că România şi Polonia sunt două ţări graniţă ale NATO şi UE, şi de faptul că şi România şi Polonia au o graniţă cu Ucraina - noi aproape o mie de kilometri, de asemenea, şi Polonia are o graniţă destul de întinsă - şi că statele NATO, statele UE trebuie să aibă o anumită poziţie de capabilităţile militare viitoare în această zonă”, a spus Duşa.

Acesta a afirmat că, având în vedere noua situaţie politico-militară din zonă, cele două state consideră, fiind state graniţă ale NATO şi state graniţă cu Ucraina, că în obiectivele şi capabilităţile şi infrastructura pe care NATO trebuie să le aibă în această zonă, trebuie să existe „o concepţie mult schimbată vizavi de ce se prefigura înainte de apariţia crizei din Ucraina”.

Sigur că atunci când vorbim de capabilităţi NATO după 2014, după Summit-ul din Anglia, trebuie să avem în vedere această situaţie nou creată, şi când vorbim de pachete de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO şi UE, dar nu trebuie să neglijăm parteneriatul pe care NATO îl are cu Moldova, Azerbadjanul şi Georgia. (...) Trebuie să vedem postura strategică a NATO după 2014, rorţele de răspuns NATO în această zonă şi poziţionarea infrastructurii NATO în această zonă", a declarat Mircea Duşă.

La rândul său, ministrul Tomasz Siemoniak a afirmat că NATO, UE, Polonia şi România trebuie să tragă concluzii din situaţia actuală.

„Am evaluat situaţia cu ministrul Duşa şi am stabilit că ceea ce este mai important este faptul ca NATO, UE şi ţările noastre să tragă concluzii din situaţia de faţă. Ne dorim să întreprindem nişte activităţi comune şi foarte energice ca să pregătim nişte concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei direcţii principale: NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea estică a Europei; acest lucru se referă de asemenea la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei. Şi, un al treilea lucru, dorim o colaborare strânsă între Polonia şi România (…)”, a spus acesta.

„Vestul trebuie să tragă concluzii că lumea acum câteva săptămâni s-a schimbat foarte semnificativ. (...) Noi, ca şi vestul, ca şi UE, ca şi NATO, suntem gata să apărăm valorile noastre”, a conchis ministrul Siemoniak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...