„Suntem cu 20% în întârziere pentru că lucrările inițiale de colmatare și de retragere a malurilor sunt cele mai complexe și greu de realizat”, a spus reprezentantul constructorului.
Chiar dacă ştiu că sunt în urmă, constructorii nu se grăbesc să recupereze.
Deşi mai sunt doar două luni până când proiectul de dezvoltare turistică din Capitală ar fi trebuit să fie finalizat, în momentul de faţă pe şantier este o linişte deplină. Nu există niciun muncitor care să-şi facă treaba.
Explicaţia pentru lucrările oprite este simplă. Mai bine deloc, decât de mântuială.
„Măsurile de sistare a lucrărilor au fost luate de specialiştii Apelor Române din cauza nerespectării soluţiilor tehnice din proiectul avizat”, spun cei de la Apele Române.
Lucrările sunt la 45% cu două luni înainte de termenul limită şi e clar că nu pot fi gata la timp. Asta înseamnă că vor fi pierduţi peste 23 de milioane de lei - fonduri europene - pentru amenajarea circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei.
„De multe ori autoritățile, datorită faptului că banii europeni sunt mult mai greu de furat decât banii statului român, preferă să evite absorbția fondurilor europene deși se califică pe proiecte europene. După aceea declaşează proiectele ca să nu mai aibă posibilitatea de absorbție a banilor europeni, iar apoi proiectele sunt finalizate pe fonduri naționale, ceea ce este o adevărată crimă”, a spus Silviu Văduva, consilier la Primăria Capitalei.
Modernizarea lacurilor Floreasca și Tei din Bucureşti ar fi adus cu 15% mai mulţi turişti, adică aproape un milion de oameni în plus în fiecare an. Planurile prevedeau construirea a şase porturi turistice, 12 pontoane, benzi pentru biciclete sau săli polivalente. Autorităţile nu ştiu dacă şi când vor fi reluate lucrările.