România încearcă din nou să îi convingă pe ruşi că aurul trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial aparţine ţării noastre. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine că există documentele originale care atestă acest lucru şi care, din 1922 au fost transmise, din mână în mână, fiecărui guvernator.
„În toamnă vom avea în cadrul comisiei, din nou întâlniri cu partea rusă, în cadrul comisiei bilaterale în care se discută problema tezaurului BNR”, a declarat Mugur Isărescu.
Comisia pentru recuperarea aurului de la ruşi a fost creată în 2003, odată cu semnarea tratatului de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă. Până acum au existat doar trei întâlniri şi acelea fără rezultat. Istoricii sunt sceptici că demersul guvernatorului Mugur Isărescu va fi încununat cu succes.
„Mă întreb dacă tezaurul mai există, dacă nu s-a risipit, dacă se mai poate reconstitui într-un fel, altfel chiar că nu înțeleg de ce Rusia ar refuza cu atâta îndârjire să îl cedeze, că nu sărăcește Rusia dacă dă României înapoi niște piese de tezaur”, a spus istoricul Lucian Boia.
Acum, banca centrală are o rezervă de aur de aproape 104 tone. Acestea sunt depozitate în trezoreria BNR, dar şi în seifurile altor bănci centrale ale lumii. Rezerva băncii centrale este a 33-a ca mărime în lume, iar dacă am recupera cele peste 90 de tone de aur de la ruşi am urca nouă poziţii în top. În prezent, cele mai mari rezerve de aur le au Statele Unite, peste 8.000 de tone, urmate de Germania şi Italia.