„Mi-e teamă că nu se va recupera acest prejudiciu, noi vom încerca să găsim vinovații și să îi facem să plătească, însă, prioritatea mea în acest moment este să opresc trendul de distrugere a pădurii în care se află astăzi România.
A fost acel raport al Curții de Conturi, a făcut, de fapt, o evaluarea de la 1990 până în 2011, peste 80 de milioane de metri cubi de lemn au fost furate din pădurile României, cinci miliarde de euro pagubă. Nu mai vrobim despre pagubele colaterale, despre efectele despăduririlor și vorbim aici despre alunecări de teren, despre inundații.
Situația pădurilor din România este disperată, pentru că se taie de unde nu trebuie și cum nu trebuie. Se taie și controlat, dar și acolo unde se taie pe acte și pe amenajamente silvice se produc distrugeri, pentru că nu se taie cu firme autorizate, care au utilajele necesare, ci e suficient să ai un tractor și o drujbă. Pe zonele înalte, acolo unde ar trebui tăiată pădurea și unde ar trebui făcute lucrările de exploatare normală, nu mai taie nimeni pentru nu e la îndemână”, a spus Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.
„Vorbim foarte mult despre tăierile ilegale, dar ceea ce trebuie să nu uităm este că, câteodată, această pistă despre tăierile ilegale este o pistă falsă. Trebuie să fim foarte atenți și la tăierile legale, și la tăierile semilegale, care distrug în egală măsură. Dacă românii nu erau vigilenți la ce se întâmplă în Parlamentul României și nu ne-ar fi ajutat de patru ori, codul silvic ar fi produs o schimbare majoră, o tăiere masivă în mod legal în pădurile României”, a afirmat Magor Csibi, director WWF România.
Lucia Varga a fost numită ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură în Guvernul Ponta 2, în decembrie 2012.
Citiți și:
ROMÂNIA, COD VERDE! Un arbore plantat, o viaţă mai sănătoasă
ROMÂNIA, COD VERDE! Pădurile Moldovei, rai pentru hoți