45 de milioane de euro investeşte un dezvoltator într-un proiect rezidenţial verde din sudul Capitalei. Primele patru blocuri, cu 240 de apartamente, vor fi gata până la finalul anului. Cu ajutorul panourilor solare fiecare bloc va produce curent în valoare de 6.000 de euro pe lună.
Andreea Comşa, reprezentantul dezvoltatorului, spune că „vor fi 120 de panouri amplasate pe fiecare bloc. Energia pe care o produc este menită să susţină tot ceea ce înseamnă curent electric pe spaţii comune.”
Preţul unui apartament de două camere porneşte de la 39 de mii de euro.
Tot în sudul Capitalei, un alt dezvotator venit din Republica Moldova îşi propune să construiască 32 de vile cu un consum de energie redus cu până la 90% faţă de casele obişnuite. Se bazează pe încălzirea geotermală cu ajutorul unor pompe de căldură.
„O pompă de căldură are un sistem asemănător cu cel al frigiderului, doar că partea caldă din spatele frigiderului noi o băgăm în pardoseală, iar partea rece o băgăm în pământ. Consum de căldură pe perioada iernii de 13 euro în condiţiile în care afară vor fi -15 grade, iar în casă 22”, spune Gabriel Focşeneanu, reprezentantul dezvoltatorului.
Preţul unei case este de 80 de mii de euro. Numai instalaţia pentru pompa de căldură costă în jur de 12 mii de euro.
Potrivit specialiştilor din imobiliare, în construcţie sunt peste 4.000 de apartamente, în mai multe ansambluri rezidenţiale care vor să obţină certificare Green Homes. Sunt locuinţe ale căror costuri de întreţinere sunt aproape de zero.
Anul acesta, numai în Capitală şi împrejurimi vor fi terminate 11.000 de apartamente noi în peste 350 de ansambluri rezidenţiale.
„Nu trebuie să rămână mai mult de șase luni în piaţă după ce este finalizat. În principiu, 400-500 de unităţi să se absoarbă în 10-12 luni maxim”, spune Gabriel Voicu, analist imobiliar.
Pentru 70% din locuinţele care vor fi gata anul acesta nu sunt probleme în găsirea cumpărătorilor, estimează analiştii.