VIDEO | Parada militară de la Arcul de Triumf
La parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf au participat peste 3.000 de militari şi specialişti din MApN, MAI şi SRI, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, dar şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere, printre care, în premieră, irlandezi cu tobe şi cimpoaie, care au purtat kiltul tradiţional. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, lideri PNL au asistat la paradă de la tribuna oficială sau din mijlocul mulțimii. Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE s-au aflat în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publicului.
Peste 3.000 de militari și specialiști de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații;
Peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave;
Noutățile de anul acesta: participă un detașament de studenți și medici militari rezidenți, avioanele multirol F-16 Fighting Falcon, tehinica de transport ușoară (motociclete enduro și ATV-uri) pentru forțele pentru operații speciale și poliția militară, noua ținută combat care va intra în dotare în anul 2017;
-
Militarii străini vor fi din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Republica Federală Germania, Republica Moldova, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania și Statele Unite ale Americii;
Vor fi mul mai multe mijloace esențiale de luptă în defavoarea autoturismelor.
11.00. Soseşte domnul Klaus Werner JOHANNIS, Preşedintele României.
11.03. Salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, salutul gărzii şi ocuparea locului în tribună
11.07. Muzicile reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, ale Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi ale Brigăzii 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”, împreună cu corul studenţilor Academiei Tehnice Militare, vor interpreta IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI. Solistă - soprana Carla MUŞAT, a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare.
11.08. Preşedintele României depune o coroană de flori.
În urmă cu 98 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român. 1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.
Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru Ţară, pentru statul naţional, independent şi unitar al românilor..
Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. În acest context, cei peste 3.000 de militari şi specialişti pe care îi veţi vedea astăzi, vor defila în cadrul Paradei militare în cinstea Zilei Naţionale, dar şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război pentru Reîntregire, act decisiv pentru împlinirea obiectivului Unirii de la 1 decembrie 1918.
1 Decembrie este simbolul unităţii naţionale, al reconcilierii şi slăvirii eroilor care au luptat pentru reîntregire. Astăzi, ca şi la 1918, Armata este un factor de stabilitate important, respectat în societate. Misiunea ei este aceeaşi: apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, a unităţii şi democraţiei constituţionale ale României.
Batalionul 2 Infanterie“Călugăreni”
Primul detaşament care intră în Piaţa Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, care sunt echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre.
Detaşamentul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” este condus de Ovidiu LUNGU, comandantul batalionului, care astăzi a fost avansat la gradul de colonel.
În luna septembrie a acestui an, Batalionul 2 Infanterie a raportat cu mândrie “Misiune îndeplinită!”, după o nouă misiune executată în Afganistan.
Noua ţinută combat oferă o protecţie îmbunătăţită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă şi rezistentă la foc. Este rodul cooperării dintre structurile de cercetare ale Armatei României şi unităţile luptătoare, pentru obţinerea unei uniforme care să răspundă nevoilor câmpului tactic. Aceasta va intra în dotarea militarilor români începând cu anul 2017.
Detaşament răniţi
Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul este comandat de colonelul Augustin PEGULESCU, rănit în Afganistan.
Din cadrul detaşamentului fac parte şi militari răniţi care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfăşura anul viitor în Canada.
Din 1996 şi până în prezent, 28 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 50, din cei peste 180 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.
MND-SE
Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice.
Detaşamentul este comandat de colonelul Cristian DAN. În acest an, alături de militarii români, defilează şi militari străini din compunerea comandamentului.
Personalul Diviziei este constituit din militari români, în proporţie de 72%, şi din militari ai altor state membre ale NATO, în proporţie de 28%. Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii contribuie cu personal la încadrarea acestui comandament NATO.
Urmează defilarea detaşamentelor reprezentând armatele străine care participă la parada militară naţională.
GERMANIA
Pentru prima dată, participă la parada naţională de 1 Decembrie, militari ai Armatei Germaniei. Ei fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat şi al altor evenimente oficiale.
Batalionul de gardă din cadrul Ministerului Federal al Apărării urmează tradiţia „Regimentului de gardă pe jos” şi pe cea a succesoarei acestuia, „Prima Gardă Regiment pe jos”. Toţi prinţii prusaci din casa de Hohenzollern şi-au prestat serviciul militar în cadrul acestei unităţi. Astfel, în anul 1914, prinţul Carol al României, viitorul rege Carol al II-lea al României, a fost înrolat în serviciul regimentului, fiind repartizat în compania a 3-a.
POLONIA
Şi în acest an, armata Poloniei este reprezentată la parada de la Bucureşti.
Militarii polonezi aparţin Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forţelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varşovia.
Misiunea acestuia este de a desfăşura ceremonii de comemorare a eroilor şi evenimente speciale de reprezentare a Armatei Poloniei.
În prezent, batalionul reprezentativ este format din 3 companii, un escadron de cavalerie şi muzica reprezentativă. Militarii batalionului desfăşoară ceremonii militare la Palatul Preşedenţial, Statul Major General al Forţelor Armate Poloneze, la monumentele naţionale şi în alte locaţii din capitala ţării.
Datorită specificului, unitatea participă la ceremonii la ambasadele Poloniei din străinătate. De asemenea, militarii batalionului asigură gardă permanentă la Mormântul Soldatului Necunoscut din Varşovia, escorte militare funerare şi participă la parade militare.
În situaţii de criză sau urgenţă civilă, batalionul este în măsură să asigure securitatea garnizoanei Varşovia.
REPUBLICA MOLDOVA
Este deja o tradiţie ca militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova să defileze alături de militarii români de Ziua Naţională a României, dar şi o premieră pentru aceştia să defileze pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti.
În fruntea formaţiei se află Comandantul Gărzii de Onoare, locotenentul major Vitalie JOSAN. Drapelul de Stat al Republicii Moldova este purtat de plutonierul Tudor MINCIUNĂ, iar Drapelul Armatei Naţionale, de sergentul major Valeriu BĂŢ.
Palmaresul acestei unităţi cuprinde multiplele participări la paradele militare din Republica Bulgară, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Grecia, România şi Federaţia Rusă.
Purtând cu demnitate Drapelul Republicii Moldova, militarii Gărzii de Onoare sunt primii care întâmpină oficiali străini, în cadrul evenimentelor şi ceremoniilor oficiale de stat. Ei reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova şi a Armatei Naţionale.
REPUBLICA ITALIANĂ
Tot în premieră, Italia este reprezentată la Parada Națională de detașamentul italian de cavalerie, format din patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello.
SLOVACIA
De asemenea, în premieră la parada militară naţională, participă reprezentanţii armatei Slovaciei.
Militarii slovaci care defilează aparţin Gărzii de Onoare, unitate care desfăşoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului şi al Parlamentului Republicii Slovacia.
Garda de onoare executa misiuni la solicitările guvernului slovac şi ale administraţiei locale, cu ocazia ceremoniilor aniversare şi evenimentelor importante de natură socială, politică sau religioasă.
Această structură asigură gărzi de onoare pe timpul vizitelor oficiale ale reprezentanţilor guvernelor altor state, pentru membrii de rang înalt ai Parlamentului Republicii Slovacia, pentru reprezentanţii Uniunii Europene, ai NATO şi ai Forţelor Armate din Republica Slovacă.
SPANIA
La parada militară naţională paticipă pentru prima dată militari ai armatei Spaniei.
Drapelul Spaniei este purtat cu onoare de locotenent-colonelul Juan Antonio Piña SANCHEZ, ofiţer responsabil cu Comunicarea Strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est de la Bucureşti, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate SANCHEZ, locţiitor al comandantului la Unitatea românească pentru Integrarea Forţelor NATO, precum şi de locotenent-colonelul Sixto Martínez MONEO, ataşat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia şi Republica Moldova.
Drapelul Spaniei a fost ales, încă din anul 1785, de către regele Charles al III-lea, iniţial, ca emblemă navală. Acesta a fost arborat pentru o lungă perioadă de timp, pe catargul corăbiilor de război, pe cetăţile de coastă şi în cazărmile navale.
MAREA BRITANIE
În premieră, participă la parada militară naţională un detaşament al armatei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Vă prezintă onorul militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez „Pipes and Drums”(Cimpoaie şi Tobe).
Detaşamentul „Pipes and Drums” (Cimpoaie şi Tobe) este imaginea batalionului de rezervă al Regimentului, continuând cu mândrie moştenirea şi tradiţiile irlandeze, inclusiv portul coifurii specifice numită „Caubeen” şi kiltul „Saffron”.
Forţele Terestre Britanice, Forţele Aeriene Regale şi Forţele Navale Regale desfăşoară frecvent exerciţii în România şi în regiunea Mării Negre împreună cu partenerii din cadrul NATO, pentru menţinerea unui climat de securitate stabil.
Regimentul Regal Irlandez are o istorie bogată, care datează încă din anul 1689. A desfăşurat misiuni în toate colţurile lumii, cele mai recente misiuni fiind executate în Kosovo, Siera Leone, Irlanda de Nord, Irak, Cipru, Afganistan, Somalia şi Mali.
SUA
În acest moment defilează detaşamentul Statelor Unite ale Americii, compus din puşcaşi marini şi militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii, care fac parte din Batalionul 2 Puşcaşi Marini şi Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.
Militarii americani sunt dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre, efectivele schimbându-se la fiecare 6 luni.
Forţa de Rotaţie a Mării Negre a luat fiinţă în anul 2010, cu misiunea de a promova stabilitatea regională, de a creşte interoperabilitatea, de a crea şi menţine parteneriate de durată cu aliaţii şi naţiunile partenere şi de a asigura capabilitatea de răspuns în situaţii de criză pentru Europa de Est.
Pe timpul prezenţei în România, militarii americani care defilează astăzi au participat la 8 exerciţii majore de antrenament întrunit şi la 25 de antrenamente în diferite domenii de specialitate, cu naţiunile partenere din regiunea Mării Negre, Balcani şi Caucaz.
Intră în Piaţa Arcului de Triumf Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre.
Blocul de defilare al Forţelor Terestre este condus de colonelul Viorel BRAT.
Defilează prin faţa dumneavoastră Detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Brigada 2 Infanterie “ROVINE”, comandat de mr. Daniel CIULICĂ.
“Scorpionii Roşii”, aşa cum sunt cunoscuţi militarii Batalionului 26 Infanterie, sunt echipaţi în uniformă de deşert. Ei au deschis, în anul 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. Batalionul a împlinit anul acesta 22 de ani de când i-a fost acordat Drapelul de Luptă şi a fost inclus în Forţele Procesului de Planificare şi Control al Parteneriatului pentru Pace.
Următorul bloc de paradă este reprezentat de un detaşament de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", comandat de maiorul Cosmin ANTON .
Militarii batalionului au executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi au participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu.
Parada continuă cu defilarea militarilor detaşamentului de vânători de munte aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Brigada 2 Vânători de Munte „SARMIZEGETUSA”.
Detaşamentul vânătorilor de munte este comandat de maiorul Bogdan NIŢU.
Anul acesta, apărătorii crestelor carpatine au sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea primei structuri de vânători de munte din Armata României.
Vânătorii de munte argeşeni au îndeplinit misiuni în sprijinul păcii, în teatrul de operaţii din Kosovo, în perioada august 2005 – martie 2007 şi în Afganistan, în perioada iulie 2008 - ianuarie 2009. Drapelul de Luptă al batalionului este decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României, cu Însemn de Război, și Ordinul Virtutea Militară în Grad de Cavaler, cu Însemn pentru Militari, de Război.
Detaşamentul care va defila prin faţa tribunei oficiale este constituit din militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, structură afirmată şi pusă la dispoziţia NATO. Comandantul acestuia este locotenentul Ciprian Buture.
Unitate reprezentativă a Armatei României, Batalionul 280 Infanterie Mecanizată a luat fiinţă în anul 1995, este continuatorul tradiţiilor de luptă ale Regimentului 10 Dorobanţi ”Putna”, înfiinţat în anul 1876.
Militarii batalionului au participat la 3 misiuni în teatrul de operaţii din Kosovo, la două misiuni în Afganistan (“ENDURING FREEDOM” şi ISAF) şi ANTICA BABILONIA în Irak.
Parada continuă cu defilarea militarilor din Forţele Terestre Române aparţinând Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.
„Şoimii Carpaţilor”, cum sunt denumiţi militarii bistriţeni, sunt comandaţi de căpitanul Ştefan ISTRATE.
Înfiinţată în 1995, unitatea a fost nominalizată în acelaşi an pentru îndeplinirea misiunilor de menţinere a păcii şi umanitare, precum şi pentru participarea la exerciţii comune în cadrul Parteneriatului pentru Pace.
În cei 21 de ani de existenţă, unitatea a beneficiat de experienţa participării la numeroase exerciţii internaţionale şi la un număr de 7 misiuni în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Irak şi Afganistan.
Defilează acum militarii Batalionului 96 Geniu, comandaţi de maiorul Sebastian Tănase.
Participarea geniştilor români în teatrele de operaţii a devenit o constantă după aderarea României la Parteneriatul pentru Pace şi la Alianţa Nord-Atlantică. Batalionul 96 Geniu a participat, începând din anul 1995, la misiunile din Bosnia şi Herţegovina, fiind o prezenţă de referinţă în acest teatru de operaţii.
Geniştii sunt urmaţi de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, comandaţi de locotenent-colonelul Mihai BUDESCU.
Militarii brigăzii au fost printre primii militari români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.
Profesionalismul acestor militari, demonstrat prin modul în care şi-au îndeplinit misiunile, a fost apreciat în mod constant de partenerii de coaliţie şi a contribuit într-un mod remarcabil la creşterea prestigiului şi credibilităţii Armatei României ca partener loial. Structurile de informaţii militare ale Brigăzii dislocate în teatrele de operaţii şi-au desfăşurat misiunile continuu, pentru asigurarea sprijinului cu date şi informaţii obţinute prin tehnici şi procedee specifice, a operaţiilor conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale, precum şi pentru protecţia contingentelor naţionale participante la misiuni.
Defilează acum FORŢELE PENTRU OPERAŢII SPECIALE, componenta specializată a armatei, destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale.
Comandantul blocului de paradă, constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”, este locotenent-colonelul Florentin Dragomirescu.
Militarii din primul bloc de defilare sunt echipaţi în noua ținută de luptă, multiprotectoare, a forțelor pentru operații speciale, care va intra în dotare începând cu anul 2017.
Al doilea bloc de defilare al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” este alcătuit din militari echipaţi în uniforma de luptă pentru medii de deșert și aride.
Unităţile din compunerea brigăzii sunt încadrate cu luptători riguros selectaţi şi
antrenaţi, astfel încât să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, în medii solicitante, utilizând echipamente specifice şi tactici adecvate acestei structuri de forţe.
Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” şi structurile subordonate participă din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan.
Defilează, în continuare, militarii Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, comandaţi de căpitanul Radu Cosmin RUJOIU-IFRIM.
În decursul celor aproape 27 de ani de existenţă, Batalionul 265 Poliţie Militară a participat cu subunităţi de nivel pluton sau companie şi cu personal de stat major la toate misiunile externe majore în care a fost angrenată Armata României: Angola,Somalia, Kuweit, Albania, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Irak şi Afganistan.
Structurile de Poliţie Militară sprijină manevra şi mobilitatea unităţilor şi marilor unităţi, asigură securitatea unor zone importante, menţin şi restabilesc ordinea şi disciplina, culeg şi procesează date şi informaţii şi efectuează investigaţii specifice, concomitent cu instruirea continuă pentru menţinerea şi dezvoltarea nivelului operaţional.
Forţele Aeriene
Poliţiştilor militari le urmează Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene.
Blocul de paradă al Forţele Aeriene Române este format din două detaşamente de militari aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”.
Comandantul blocului de paradă este colonelul Ionel MOCANU.
Primul detaşament este comandat de locotenent-colonelul Ştefan ILIESCU.
Brigada 1 Rachete Sol-Aer are misiunea de a apăra municipiul Bucureşti şi alte obiective importante.
La 19 septembrie 2016, s-au împlinit 100 de ani de la prima victorie antiaeriană, materializată în doborârea unui avion inamic, care a avut loc pe timpul luptelor de la Flămânda şi, totodată înfiinţarea armei Rachete şi Artilerie Antiaeriană – armă de bază în arhitectura de astăzi a Forţelor Aeriene Române. Cu acest prilej, drapelul de luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer a fost decorat cu Ordinul “VIRTUTEA AERONAUTICĂ ÎN GRAD DE CAVALER”, cu însemn pentru militari, de pace.
Al doilea detaşament al Forţelor Aeriene Române este comandat de locotenent-colonelul Lucian MARGALIN.
Arma rachete şi artilerie antiaeriană se prezintă la 100 de ani de existenţă, ca o structură dinamică a Forţelor Aeriene, atât prin puterea combativă a unităţilor, cât şi prin viteza de reacţie şi dinamica de acţiune a forţelor, cu o organizare şi funcţionalitate bine definite ale cărei misiuni se integrează eficient cu cele ale aviaţiei, radiolocaţiei şi ale celorlalte categorii de armă, în acţiunile de apărare a spaţiului aerian românesc.
Forţele Navale
Defilarea continuă cu blocul de paradă al Forţelor Navale, care este alcătuit din trei detaşamente, comandate de comandorul Marian CIOBOTARU, comandantul fregatei „Regina Maria”.
Primul detaşament este alcătuit din soldaţii profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, care sunt echipaţi în noua ţinută combat. Detaşamentul este condus de căpitan - comandorul Florin TUDORAŞCU, comandantul navei purtătoare de rachete „Zborul”.
Militarii din subordinea Comandamentului Flotei Maritime defilează în al doilea detaşament al Forţelor Navale, care este condus de căpitan - comandorul Vasile LALĂU, comandantul corvetei „Amiral Petre Bărbuneanu”. Comandamentul Flotei planifică şi conduce acţiunile de apărare a litoralului şi a apelor teritoriale ale României. Militarii au participat la numeroase misiuni şi exerciţii multinaţionale, alături de partenerii NATO.
Sub comanda maiorului Virgil Popescu, infanteriştii marini încheie dispozitivul de defilare al Forţelor Navale. Aceştia s-au întors de curând din Letonia, unde au participat la Exerciţiul NATO “SILVER ARROW 16”, în care au fost cuprinse exerciţii în teren şi trageri de luptă, conform unor scenarii complexe.
CLI
Forţelor Navale le urmează Drapelul de Luptă al Comandamentului Logistic Întrunit.
Detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit este comandat de locotenent-colonelul Adrian BANCIU, comandantul Batalionului 121 Transport Materiale, structură desemnată să facă parte din Pachetul unic de forţe puse la dispoziţia NATO şi a Uniunii Europene şi în măsură să execute un spectru larg de misiuni de transport.
În cadrul detaşamentului defilează militari din unităţi aflate în compunerea Bazelor Logistice Teritoriale, dislocate pe întreg teritoriul naţional, militari din Baza Sprijin Logistic „Muntenia”, precum şi din Baza militară 99 Deveselu.
CCI
În acest moment, prin faţa dumneavoastră defilează detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, structura de specialitate a Statului Major General care asigură realizarea, exploatarea şi mentenanţa sistemului de comunicaţii şi informatică necesar Armatei României la nivel strategic şi asigurarea sprijinului cu sisteme şi servicii de comunicaţii şi informatică la nivel operativ şi tactic.
Detaşamentul, comandat de locotenent-colonelul Leonide CUNE, este încadrat cu militari din Baza de instrucţie pentru comunicaţii şi informatică din garnizoana Craiova, unitate în care se formează şi se perfecţionează soldaţii şi gradaţii profesionişti din arma comunicaţii şi informatică.
Parada continuă cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar
Primul detaşament este cel al Academiei Tehnice Militare, instituţie ce a împlinit 67 de ani de activitate universitară.
Detaşamentul este comandat de mr. Ion IORDACHE şi este format din viitori ofiţeri ingineri pregătiţi pentru sistemul de apărare, ordine publică, justiţie şi siguranţă naţională.
În fruntea detaşamentului, vă prezintă onorul drapelul de luptă al instituţiei, purtat de studentul caporal Claudiu DIMACHE, multiplu campion universitar, naţional şi mondial la kempo. Anul acesta el a obţinut locul al II-lea la concursurile de kempo din Japonia.
Pe steagul de identificare al Academiei Tehnice Militare sunt gravate cartea şi compasul, simbolul ingineriei militare.
Urmează detaşamentul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, comandat de căpitanul Ovidiu RĂCŞAN.
Având o vechime de 169 de ani în domeniul educaţiei militare, Academia Forţelor Terestre este continuatoarea tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti. Obiectivul principal al Academiei este formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă militară.
Detaşamentul de defilare al Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, aflat sub comanda căpitanului Liviu GĂINĂ şi este format din 50 de studenţi din anul I, II şi III. În compunerea blocului de paradă sunt viitori ofiţeri ai Forţelor Aeriene Române, piloţi, controlori de trafic aerian, meteorologi, artilerişti, rachetişti antiaerieni, radiolocatorişti ce se pregătesc în Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” de la Braşov.
În continuare, vă prezintă onorul Detaşamentul studenţilor Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”din Constanţa, comandat de căpitan-comandorul Mircea TÂRHOACĂ.
De-a lungul celor 144 de ani de existenţă, Academia Navală şi-a demonstrat valoarea în domeniul formării de ofiţeri de marină, specialişti şi oameni de valoare în acelaşi timp.
Sistemul de pregătire profesională al Forţelor Navale Române corespunde standardelor NATO şi Uniunii Europene de competitivitate şi performanţă. Acest lucru este demonstrat de schimburile de studenţi militari dintre diferitele instituţii de învăţământ superior de marină din lume, cu care Academia Navală „Mircea cel Bătrân” colaborează în ultimii ani, pentru derularea unor programe de învăţământ. Cadeţii străini se instruiesc la bordul Navei-Şcoală „Mircea”, în timpul marşurilor de instrucţie anuale în apele internaţionale, iar studenţii militari români participă la numeroase module de pregătire în străinătate.
IMM
Vă invitam să urmăriţi defilarea detaşamentului Institutului medico-militar, format din studenţi şi ofiţeri ai Institutului, precum şi din medici rezidenţi aparţinând Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti. Acesta este comandat de căpitanul Valentin DRUGĂU.
Institutul Medico-Militar reprezintă instituţia militară de învăţământ superior, subordonată Direcţiei medicale a MApN, care are catedre de pregătire atât la Bucureşti, cât şi la Târgu Mureş. Institutul asigură pregătirea medico-militară a studenţilor în specialităţile medicină generală, medicină dentară şi farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, pentru nevoile Sistemului de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Medicii militari de toate specialităţile care au depăşit, în timp, barierele geografice şi sociale, devenind personalităţi recunoscute în lumea medicală, internă şi internaţională, şi-au desăvârşit pregătirea la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” Bucureşti, instituţie cu o tradiţie de peste 180 de ani.
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I”
În acest moment trece prin faţa tribunei oficiale detaşamentul comandat de maiorul Gheorghe BOBIŢOIU din Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „BASARAB I” din Piteşti, instituţie de învăţământ postliceal care asigură formarea iniţială a maiştrilor militari ca specialişti în exploatarea, repararea şi întreţinerea armamentului, tehnicii şi echipamentului din dotare, a subofiţerilor ca luptători şi lideri ai structurilor de la baza ierarhiei militare, atât pentru nevoile proprii ale Forţelor Terestre, cât şi pentru alte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Programele de studii şi conţinuturile învăţământului pentru formarea maiştrilor militari şi a subofiţerilor asigură cu prioritate formarea competenţelor militare, strict necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor funcţiilor pe care vor fi încadraţi absolvenţii.
Defilează acum detaşamentul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, comandat de maiorul Cristian Popa.
Instituţia de învăţământ este una de elită, cu peste un secol de existenţă.
Obiectivul principal al Colegiului Naţional Militar din Breaza este formarea elevilor cu o pregătire ştiinţifică şi umanistă, în concordanţă cu programele şcolare, caracteristice profilului militar. Colegiul are o promovabilitate de 100% la examenul de bacalaureat, iar elevii săi au obţinut nenumărate premii la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale şi internaţionale.
Cei mai mulţi dintre absolvenţi s-au remarcat în cariera militară, peste 200 fiind generali, confirmând valoarea acestui lăcaş militar de învăţământ, cultură şi educaţie.
MAI
Urmează defilarea blocurilor reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii.
JANDARMERIA ROMÂNĂ
Blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne este comandat de locotenent-colonelul Vasile STOICA.
În continuare, defilează prin faţa dumneavoastra Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, comandată de locotenentul Augustin VLAD.
Jandarmii români acţionează pentru apărarea vieţii și libertăţii persoanelor, a proprietăţii publice şi private, a intereselor legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi statului de drept. În plan internaţional, jandarmii reprezintă cu onoare și profesionalism România, fiind constant apreciați și recompensați cu distincții din partea forțelor și organizațiilor internaționale.
Academia de Poliție A. I. Cuza
Defilarea este continuată de un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, comandat de comisarul-şef Gabriel NENCIU.
Singura instituţie de învăţământ superior cu acest profil din ţară, Academia de Poliţie pregăteşte viitorii ofiţeri de poliţie, poliție de frontieră, jandarmerie şi pompieri ai Ministerului Afacerilor Interne și ofițerii de penitenciare ai Ministerului Justiției, organizând programe de pregătire în specializările ordine şi siguranţă publică, drept, administraţie publică, instalaţii pentru construcţii – pompieri şi arhivistică.
Brigada Specială de Intervenţie “Vlad Țepeş” a Jandarmeriei
Prin fața dumneavoastră va defila Detaşamentul Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”, unitate de elită a Jandarmeriei Române.
Detaşamentul este comandat de căpitanul Răducu ŞERBAN. Brigada Specială acționează pentru prevenirea şi combaterea criminalității organizate, execută misiuni de intervenție antiteroristă şi este responsabilă de restabilirea ordinii publice, atunci când aceasta este grav tulburată. Militarii care defilează sunt specializaţi ca lunetişti, paraşutişti, scafandri şi alpinişti și au o vastă experienţă în misiuni internaționale desfășurate în teatrele de operații sub egida ONU, NATO și a Uniunii Europene.
IGSU
Urmează blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, comandat de locotenent-colonelul Alin MAGHIAR.
Pompierii echipaţi în uniforma care atestă tradiţia îndelungată a luptătorilor cu focul poartă Drapelul de luptă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În acest moment, puteţi urmări defilarea detaşamentului constituit din pompieri care încadrează echipaje de stingere a incendiilor, echipaje SMURD, precum și salvatori din medii ostile vieţii, comandaţi de sublocotenentul Vlad KUBYNIETZ (CUBINIEȚ). Printre salvatori se află şi membri ai echipei de căutare-salvare urbană, echipă recunoscută la nivel internaţional, acreditată pentru a executa misiuni în afara graniţelor tării, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite.
ŞCOALA DE AGENTI DE POLITIE ”VASILE LASCĂR” CÂMPINA
Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina defilează cu ocazia Zilei Naţionale a României cu un detaşament de elevi, conduși de comisarul-șef Gheorghe ENESCU. Viitorii poliţişti vor fi, 24 de ore din 24, în serviciul comunităţii, apărând drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, proprietatea privată şi publică, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice.
SRI
Defilează prin faţa dumneavoastră detaşamentul Serviciului Român de Informaţii, comandat de locotenent-colonelul Liviu NEGRU.
Primul detaşament de defilare, comandat de locotenentul Nicuşor PITARU, este constituit din luptători ai Brigăzii Antiteroriste, structură acţională reprezentativă prin care SRI îşi exercită prerogativele de autoritate naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.
Luptătorii Brigăzii Antiteroriste execută două tipuri de misiuni:
Misiuni reactive - care se transpun în asigurarea protecţiei unor obiective diplomatice, protecţia - gardarea unor personalităţi şi securitatea la bordul aeronavelor înmatriculate în România. Aceste misiuni au un grad ridicat de complexitate şi nu se derulează în majoritatea cazurilor la vedere;
şi misiuni ofensive - care se transpun în realizarea intervenţiei contrateroriste la nivel naţional. Aceşti luptători reprezintă principala forţă de ripostă în cazul unei crize teroriste. Din aceste considerente, procesul de selecţie şi pregătire a acestor luptători are standarde foarte înalte.
Al doilea detaşament de defilare al Serviciului Român de Informaţii este format din cadre care asigură controlul de securitate pe toate cele 16 aeroporturi civile din România. Importanţa deosebită a activităţii lor se traduce în asigurarea securităţii aviaţiei civile naţionale şi internaţionale de pe aeroporturile civile din ţara noastră.
Detaşamentul este comandat de maiorul Dan NEGHINĂ.
Al treilea detaşament de defilare, comandat de locotenent-colonelul Gabriel UDROIU, este format din studenți ai Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Instituția de învățământ superior a Serviciului Român de Informaţii are un rol unic și de importanță strategică pentru securitatea țării, fiind conectată permanent la misiunile Serviciului. Academia pregăteşte ofițeri de informații profesioniști și performanți pentru îndeplinirea la standarde de excelență a misiunilor de securitate națională şi promovează cultura de securitate în rândul societății civile românești prin proiecte de cercetare cu scopuri sociale bine determinate.
Defilarea terestră se încheie cu 2 detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român.
I. DRAPELELE DE EPOCĂ
Primul detaşament este cel al drapelelor de epocă, purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Drapelele de epocă aparţin unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial şi reprezintă parte din istoria neamului.
Flamurile drapelelor de epocă sunt încărcate de glorie, jertfă şi istorie, iar în mătasea lor tricoloră sunt ţesute sufletele ostaşilor care pe câmpurile de luptă, dar şi în zilele de sărbătoare, ca şi în această zi binecuvântată pentru noi toţi, au purtat la rândul lor sub deviza “Onoarea şi patrie” (Honor et Patria), cu mândrie, aceste Drapele de epocă.
„Steagul e România. El este familia, e ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii, unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este încă simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea. Steagul este, totodată, trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României.” Aceste cuvinte ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza ilustrează cum nu se poate mai potrivit semnificaţiile profunde şi importanţa drapelului naţional şi ale celui de luptă pentru militarii români.
II. Defilează acum Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană. Anul acesta a participat la marea manifestare comemorativă a centenarului bătăliei de la Verdun, organizată sub egida Preşedintelui Franţei şi a Cancelarului Germaniei.
Detaşamentul poartă uniformele şi echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915 - 1918: de Infanterie, de Grăniceri şi de Vânători de Munte, atât de ceremonie, cât şi de campanie, numeroase efecte şi accesorii de epocă fiind originale.
În acest bloc de paradă defilează şi 3 membri ai Asociatiei Deutsches Freikorps => Doiciăs Fraicorps) în uniforme româneşti.
Comandantul, Mircea Stoica, decorat de către Preşedintele Italiei cu Ordinul Steaua Italiei în grad de cavaler, poartă uniformă de căpitan de vânători de munte şi sabia de paradă, tip Solingen, model 1895.
AVIAŢIA MILITARĂ
Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale este precedat de formaţii de aeronave militare.
Dispozitivul de zbor este deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia este comandată de comandor Vasile STANCIU.
Formaţia de elicoptere IAR 330 Puma este încheiată de elicopterul IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.
Acest tip de elicopter multiplică setul de capabilităţi de luptă ale fregatelor. La sfârşitul anului trecut, s-a încheiat procesul de modernizare al celor trei elicoptere ale Forţelor Navale, aparatele de zbor fiind dotate cu sisteme de lansare torpile antisubmarin şi cu sisteme de localizare ale submarinelor inamice, fiind o premieră mondială pentru acest tip de aeronavă.
De-a lungul timpului, piloţii români au executat misiuni în ţară şi în străinătate, au participat la exerciţii multinaţionale, bilaterale, dar şi la spectacole aeriene naţionale şi internaţionale. În prezent execută Serviciul Militar Medical de Urgenţă în spaţiul aerian naţional. De asemenea, aceste elicoptere au îndeplinit şi misiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate ca urmare a inundaţiilor sau căderilor masive de zăpadă ce au afectat România în ultimii ani, transportând sute de tone de alimente şi ajutoare în zonele afectate şi evacuând pacienţi aflaţi în stare critică, la care accesul cu alte mijloace de salvare era imposibil.
Va survola în curând Piaţa Arcului de Triumf formaţia de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne. Zboară deasupra Arcului de Triumf o formație compusă din 3 elicoptere de tip MI-8 şi MI 17 și 3 elicoptere EUROCOPTER-135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.
Principalele misiuni ale Inspectoratului General de Aviaţie sunt:
sprijinul aerian al structurilor Ministerului Afacerilor Interne;
misiuni aeromedicale în cadrul SMURD;
misiuni de intervenţie în situaţii de urgenţă cum ar fi incendii, căutare-salvare, calamităţi naturale și accidente tehnologice.
Totodată, Inspectoratul General de Aviaţie participă la misiuni internaţionale de securizare a frontierelor terestre şi maritime ale Uniunii Europene, sub egida Agenţiei FRONTEX. În acest sens, se evidenţiază participarea la Operaţiunile Comune POSEIDON, RABIT și TRITON din perioada 2010 – 2016, având ca scop prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale.
MI -17 este dezvoltat ca o versiune îmbunătățită a elicopterului MI-8. Este echipat cu instrumente de bord, radar Doppler şi pilot automat, misiunile fiind similare cu cele ale elicopterului MI-8.
EC - 135 este un elicopter ușor, bi-motor și multirol, fiind dotat cu sistem de Control digital autonom al motorului. Acesta poate fi echipat pentru executarea misiunilor de sprijin aerian al forţelor de ordine şi siguranţă publică cu: sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte, pentru zbor pe timp de noapte, proiector și troliu pentru operațiuni de căutare şi salvare, megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, sistem pentru transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor.
Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandată de generalul de flotilă aeriană Viorel PANĂ, comandantul bazei, şi locotenent-comandorul Florin IANCULESCU
C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară care a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010. Aeronavele au efectuat misiuni de evacuare medicală, misiuni de evacuare a civililor din zone de conflict, transport personal şi materiale în/din teatrele de operaţii, exerciţii naţionale şi multinaţionale, zboruri demonstrative şi de antrenament.
Avionul de tip C-27J Spartan este un aparat capabil să transporte personal, echipamente, vehicule, piese de artilerie uşoară, elicoptere uşoare şi materiale, dar care poate fi folosit şi pentru desantarea/debarcarea forţelor pentru operaţii speciale.
Parada continuă cu o aeronavă C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian (Otopeni), pilotată de căpitan-comandorul Emil BĂJINARU, căpitan-comandorul Sorin NIŢĂ şi căpitan-comandorul Alexandru HERMAN.
Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când aeronavele de tip C-130 HERCULES au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române. Este un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.
Prezentă încă de la început în cadrul coaliţiei multinaţionale, aviaţia militară română a fost printre primii operatori care au început transporturile pe aeroportul din Kabul, în ianuarie 2002. Ulterior, pavilionul românesc a fost prezent în acest teatru de operaţii, prin dislocarea unei aeronave în Pakistan, începând cu luna martie 2002, pentru o perioadă de aproximativ un an, în vederea susţinerii logistice a trupelor.
În curând, îşi va face apariţia în piaţa Arcului de Triumf formaţia de zbor alcătuită din 6 avioane IAR-99 şi IAR-99 ŞOIM, din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia este comandată de căpitan-comandorul Dănuţ SAVA şi căpitan-comandorul Adrian CRIŞAN.
IAR-99 este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, şi este destinat formării şi pregătirii piloţilor. Este un avion monomotor de şcoală şi antrenament, care poate executa şi misiuni de atac la sol, interceptare şi nimicire a ţintelor aeriene, la înălţimi medii şi mici, recunoaştere şi cercetare aeriană. IAR-99 a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 1988 şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa. Versiunea modernizată IAR-99 Şoim, este echipată cu un sistem de avionică similar cu cel de pe MIG-21 LanceR.
Urmează evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane MIG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene de la Borcea.
Prima formaţie de MiG-uri LanceR este comandată de comandorul Viorel BURNICHI, căruia îi urăm „La multi ani”, pentru că azi îşi sărbătoreşte ziua de naştere.
A doua formaţie de MiG-uri este comandată de comandorul Gheorghe STANCU.
Ultima formaţie de avioane MIG-21 LanceR este comandată de comandorul Adrian MOTORGA, din cadrul Bazei 71 Aeriene de la Câmpia Turzii.
Aeronavele MIG-21 LanceR de pe ambele baze au executat şi pe parcursul acestui an, numeroase exerciţii şi misiuni în comun cu ţări membre ale NATO, pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale în actualul climat de securitate. Personalul, aeronavele şi tehnica de asigurare sunt gata pentru executarea misiunii de poliţie aeriană 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române evoluează cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare. Formaţia de zbor este condusă de comandantul escadrilei, comandor Cătălin MICLOŞ.
Ziua de 29 septembrie 2016 a intrat în istoria aviaţiei militare, odată cu aterizarea primelor avioane F-16 Fighting Falcon pe aerodromul Bazei 86 Aeriană de la Borcea. Piloţii, personalul tehnico-ingineresc şi specialiştii în planificare pregătiţi în Baza 5 Aeriană din Portugalia pot executa întreaga gamă de misiuni specifice acestor tipuri de aeronave.
În Piaţa Arcului de Triumf îşi face apariţia Blocul de paradă al tehnicii militare.
Blocul de Paradă este comandat de generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad, comandantul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu.
Generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad este absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” şi al Colegiului de Război al Forţelor Terestre ale SUA. A urmat toate treptele carierei militare de la funcţia de comandant de pluton până la cea de comandant de brigadă. În anul 2007 a fost ofiţer de stat major în Comandamentul Multinaţional al Forţei Întrunite al operaţiei „Iraqi Freedom”. La revenirea în ţară, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad a primit responsabilităţi în cadrul Componentei Operaţionale Terestre din Statul Major al Forţelor Terestre. În 2014, a fost numit la comanda Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, iar din august anul acesta, generalul de brigadă Gheorghiţă Vlad a preluat conducerea Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica" din Cincu.
Defilează detaşamentele de tehnică din dotarea Forţelor Terestre
URO VAMTAC
Primul modul este format din 8 vehicule URO VAMTAC. Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC este un mijloc modern de luptă mobil, intrat în înzestrarea Forţelor Terestre în anul 2007.
Face parte din familia de autovehicule militare de clasă medie care, în variantă blindată, este o opţiune foarte potrivită pentru îndeplinirea misiunilor, atât în teatrele de operaţii, cât şi în ţară pentru executarea de misiuni independente în condiţii de izolare şi în medii ostile şi pentru a asigura transportul trupelor în condiţii optime. Fiabil, robust, uşor şi rapid, special conceput şi foarte eficient în zone microclimatice foarte calde, autovehiculul blindat URO VAMTAC este uşor de folosit în teren accidentat. URO VAMTAC are o putere de foc sporită: pe el se poate monta o mitralieră, o instalaţie de lansare de rachete antitanc şi un aruncător de grenade antitanc. În acest autovehicul pot fi transportaţi patru militari echipaţi pentru luptă. Are montat echipament modern de comunicaţii, cu salt de frecvenţă.
Autovehiculul blindat pentru operaţii speciale URO VAMTAC beneficiază de o uşoară protecţie balistică, datorită formei plane şi cu îmbinări rectilinii a caroseriei. Acesta poate fi paraşutat fără demontarea unor elemente de caroserie.
PIRANHA
Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe PIRANHA. Transportorul blindat de trupe Piranha III C este un autovehicul de luptă blindat pe roţi, care a intrat în dotarea batalioanelor de infanterie din Forţele Terestre.
Piranha III C are un design deosebit, o protecţie balistică variabilă crescută, blindaj performant, fiind dotat cu kituri de protecţie împotriva minelor şi a armelor chimice, radiologice, bacteriologice şi nucleare. Cu o greutate de 17 tone şi echipat cu un motor puternic tip Caterpilar, autovehiculul asigură transportul şi protecţia unui echipaj format din nouă militari. Se poate deplasa cu uşurinţă în orice tip de teren, poate atinge o viteză de 105 km/h pe şosea şi poate traversa, cu uşurinţă, cursuri de apă prin plutire. Transportorul este dotat cu o mitralieră calibrul 12.7 mm, integrată într-o staţie armată telecomandată, care permite executarea şi conducerea focului din interiorul transportorului. Mitraliera are o bătaie maximă de 7000 m.
Totodată, autovehiculul beneficiază de un sistem de vedere cu cameră termală, modernă, care asigură imagini de înaltă calitate şi o vizibilitate foarte bună.
Transportoarele blindate de trupe Piranha III C se află în dotarea Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” şi sunt folosite la toate exerciţiile executate de către Brigada 2 Infanterie Rovine. Ultimul exerciţiu la care au fost întrebuinţate a fost SCORPIONS FURY-16, care a avut loc, în această toamnă, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu.
ZIMBRU
Următoarea coloană care trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.
T.A.B. B 33 Zimbru este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, cu un echipaj format din 10 militari cărora le asigură transportul protejat: mecanicul conductor, trăgătorul din turelă, comandantul vehiculului şi cei 7 soldaţi echipaţi de luptă.
Caracteristicile tehnico-tactice îl recomandă ca o maşină de luptă fiabilă fapt dovedit în teatrele de operaţii unde a fost folosit de către batalioanele de infanterie din Forţele Terestre.
Transportorul amfibiu blindat B 33 Zimbru este înzestrat cu o mitralieră cal. 14,5 mm (bătaie maximă 7 000 m) şi o mitralieră cal. 7,62 mm (bătaie maximă 3 800 m). Are, de asemenea, un sistem de lansare a grenadelor fumigene compus din 6 instalaţii ce ajută la mascarea acestuia. Posedă şi un sistem de protecţie contra armelor de distrugere în masă.
Transportorul are o masă de luptă de 14 tone şi este propulsat de un motor diesel de 280 de cai putere. Viteza maximă pe şosea este de aproximativ 85 km/h, iar autonomia este de 700 de kilometri. Transportorul blindat este amfibiu, fiind propulsat cu ajutorul unui hidrojet aflat în spatele carcasei. Viteza maximă de deplasare pe apă este de 9 km/h. Vehiculul dispune de un troliu instalat în partea din faţă pentru auto-scoatere. B33 Zimbru poate fi transportat cu avioane tip AN-22, IL-76 şi Hercules C-130.
Blindajul este din plăci de oţel care asigură protecţie împotriva schijelor, gloanţelor de calibru 12,7 mm (trase de la 100 de metri) în partea frontală şi gloanţelor de calibru 7,62 mm (trase de la 20 de metri) pentru restul vehiculului. Carcasa este etanşeizată împotriva prafului şi apei.
MLI 84 M
Defilează acum maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie şi ducerea luptei de către aceasta. Nimiceşte inamicul şi angajează lupta cu vehiculele blindate ale acestuia. De asemenea, contribuie la combaterea ţintelor aeriene şi executarea de lovituri în dispozitivul advers. Poate executa misiuni specifice vânătorilor de munte.
Maşina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul” are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., un sistem Rachete Antitanc Dirijate, o mitralieră cal. 7,62 mm şi o mitralieră antiaeriană cal.12,7 mm. Este echipată cu aparatură performantă de vedere şi conducere pe timp de noapte permiţând executarea de misiuni în condiţii de timp nefavorabil. Maşina este prevăzută cu echipament de stingere automată a incendiului din camera energetică şi acţionare manuală în camera de luptă şi a desantului. De asemenea, este dotată cu instalaţie de fumizare termică pentru obţinerea de perdele de fum pentru mascare.
Maşinile de luptă ale infanteriei, care se află în dotarea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor" şi Brigăzii 9 Mecanizate ”Mărăşeşti”, au îndeplinit cu succes misiunile încredinţate atât în ţară, cât şi în străinătate.
TR 85 M 1
Maşinile de luptă ale infanteriei 84 M – „Jderul”sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”.
Tancul Românesc model 1985 este un tanc proiectat în România, iar varianta modernizată TR-85M1 “Bizonul” este compatibilă standardelor NATO.
În urma modernizărilor, tancul “Bizonul” oferă un grad ridicat de putere de foc, protecţie a forţei şi manevrabilitate în câmpul tactic, atât în ceea ce priveşte deplasarea pe timp de zi, cât şi capabilităţile de deplasare pe timp de noapte.
Modernizările aduse acestui tanc au avut ca obiect şi fiabilizarea agregatului energetic şi a sistemului de frânare, precum şi instalaţia de transmisiuni.
Acest tip de tanc este de categorie mijlocie, având în compunere un echipaj format din 4 militari.
Dotat cu un motor foarte puternic, tancul românesc dezvoltă o viteză maximă pe şosea de 60 km/h, iar pe un teren uscat, fără denivelări, de 40 km/h. Panta maximă de urcare este de 32, putând traversa şanţuri cu o lăţime de 2,8 m şi ziduri de 1 m înălţime. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de luptă, tancul poate trece cursuri de apă cu o lăţime maximă de 700 m şi o adâncime de 5 m.
Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun calibru 100 mm, semiautomat, mecanic, cu ţeavă ghintuită, ale cărui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bătaia maximă este de aproximativ 14,6 km.
De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, calibru 12,7 mm, cu o bătaie maximă de 7000 m, şi calibru 7,62 mm cu o bătaie maximă de 3800 m.
GEPARD
Va defila prin faţa dumneavoastră, GEPARD-ul, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.
Misiunea sa tactică este angajarea luptei împotriva avioanelor şi elicopterelor care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cât şi împotriva blindatelor. Datorită mobilităţii ridicate şi timpului foarte scurt de reacţie, acest sistem poate asigura protecţia în câmpul de luptă, în special a unităţilor blindate.
Turela conţine armamentul, care constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm, fiecare având o cadenţă de tragere de 550 de lovituri pe minut şi două radare, unul de cercetare şi unul de urmărire.
Radarul de cercetare are o rază de acţiune de 15 kilometri şi poate funcţiona din mişcare, datele fiind actualizate în fiecare secundă. Recunoaşterea amicului/inamicului se realizează automat prin radarul de urmărire care transmite datele referitoare la ţintă sistemului de conducere a focului orientând automat armamentul din dotare spre ţintă.
Complexul antiaerian GEPARD este din punct de vederea al performanţelor mobilităţii, al puterii de foc şi al preciziei, superior multor sisteme similare realizate pe plan mondial.
PUNCT DE COMANDĂ MOBIL, MEDEVAC şi TAHEVAC
Defilează acum punctul de comandă mobil pe şasiul maşinii de luptă a infanteriei 84 M. Acesta este dotat cu tehnică modernă de comunicaţii ce permite realizarea comenzii și controlului în mod integrat.
Echipamentele aflate la bordul acestuia permit vizualizarea în timp real a tuturor maşinilor de luptă ale infanteriei aflate în câmpul tactic şi conducerea lor, prin transmiterea ordinelor de luptă, în timp real, secretizat, prin mijloacele de transmisiuni din dotare.
Punctului de comandă îi urmează maşina blindată pentru evacuare medicală MEDEVAC. Aceasta este dotată cu tărgi pliante standard, instalaţie de oxigen, defibrilator, kituri de resuscitare rapidă şi de prim ajutor. Aceasta transportă în siguranţă răniţii la punctele medicale din spatele frontului, personalul sanitar aflat la bordul acesteia asigurând asistenţa medicală de urgenţă.
Urmează autovehiculul blindat TEHEVAC care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă. Acesta are un motor de 400 cai putere, dezvoltând o viteza maxima de 65 km/h.
Maşinile MEDEVAC şi TEHEVAC au fost folosite cu succes şi în intervenţiile pentru salvarea populaţiei din judeţele Vrancea şi Buzău când aceasta a fost afectată de căderile masive de zăpadă.
LAROM
Intră în Piaţa Arcului de Triumf, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările state membre ale NATO.
Lansatorul multiplu de rachete LAROM este un mijloc autopropulsat de lovire complet automatizat, cu o mare putere de foc, care poate să lovească o gamă diversă de ţinte, îndeosebi de dimensiuni mari, dispuse în adâncimea dispozitivului inamic.
Sistemul de artilerie LAROM are mobilitate ridicată şi capacitate rapidă de deschidere a focului, poate executa acţiuni de luptă în orice condiţii de timp sau anotimp, inclusiv în mediu contaminat Chimic, Biologic, Radiologic şi Nuclear şi dispune de un sistem logistic integrat care asigură muniţia containerizată şi încărcarea mecanizată a acesteia. Sistemul LAROM conţine un sistem de comandă, control, comunicaţii şi informatică modern şi interoperabil.
Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă, pe lângă capacitatea de reacţie şi răspuns în timp scurt, şi posibilitatea folosirii a două tipuri de muniţie: explozivă şi rachete cu o precizie ridicată. Muniţia, dispusă compact, în containere poate fi transportată şi încărcată rapid.
Sistemul LAROM face parte din înzestrarea Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, unitate ce s-a remarcat prin exerciţiile la care a participat. În anul 2016, prin exerciţiul VIFORUL-16, Batalionul 86 LAROM a fost recertificat şi pus la dispoziţia NATO, militarii acestuia dovedind un profesionalism ridicat.
OSA - AKM
Intră în Piaţa Arcului de Triumf complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM, complex autopropulsat pe şasiu de transportor amfibiu blindat, utilizat în sprijinul operaţiilor Forţelor Terestre.
Sistemul de rachete antiaeriene este destinat să ducă lupta cu mijloacele aeriene în scopul distrugerii avioanelor pilotate şi fără pilot, elicopterelor, rachetelor cu aripi şi a altor ţinte aeriene care zboară la înălţimi mici şi mijlocii.
Complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM are posibilitatea de a angaja ţinte aeriene care evoluează cu viteze de maximum 500 m/s şi la o distanţă de până la 10.000 m.
Este un sistem de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acţiune (SHORAD), elementele de asigurare cu date (radarele), cât şi cele de angajare (rachetele), fiind dispuse pe aceeaşi maşină de luptă, ceea ce îi conferă autonomie atât din punct de vedere funcţional, cât şi din punct de vedere tactic.
Angajarea ţintelor aeriene se poate executa atât cu maşina de luptă în staţionare, cât şi din mişcare, datorită acestor posibilităţi de manevră şi mobilitate, se poate asigura continuitatea apărării antiaeriene prin deplasarea împreună cu trupele apărate.
Acest tip de tehnică aparţine Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, iar militarii care deservesc acest complex de rachete au reuşit să demonstreze că sunt capabili să îşi execute misiunile de luptă cu profesionalism obţinând calificativul „Excelent”, în urma tragerilor de luptă în vederea certificării competenţelor, în poligonul de tragere de la Capu Midia.
Complexul antiaerian „OERLIKON”
Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON” este un sistem de artilerie antiaeriană care poate combate elicopterele de atac ce zboară la înălţimi mici şi foarte mici, rachetele aer-sol, avioanele cu sau fără pilot, precum şi ţintele terestre uşor blindate.
Fiecare complex acţionează şi autonom, putând să-şi detecteze propriile ţinte şi să decidă atacarea lor cu ajutorul Sistemului Optic Digital.
Complexul poate lucra în 3 moduri:
în mod normal, automat, controlat de un sistem de conducere a focului;
în mod auxiliar, prin executarea tragerilor autonom controlat de operator cu ajutorul unui joystick şi al sistemului de vedere;
şi în mod de urgenţă, cu tun controlat manual de operator, în lipsa sursei de curent.
Complexul are timp scurt de reacţie în cazul unui atac prin surprindere, precizie ridicată, mare putere de foc (bătaia maximă 4 000 m), dispunând de un sistem modern de comandă şi control şi de conducere a focului. Complexul poate fi conectat la Sistemul de conducere a focului „Gun Star Night”, un sistem bazat pe un dispozitiv optoelectronic de urmărire şi echipat cu un computer balistic pentru calculul traiectoriei şi al corecţiei tragerii.
Punctul de comandă tactic “SHORAR TCP”, al Complexului antiaerian tractat 2 x 35 mm „OERLIKON”, realizează funcţiile de comandă tactică ale sistemului de aparare antiaeriana de 35 mm. El este conectat cu până la 4 unităţi de foc Gun Star prin legături radio sau cu fir.
Punctul de comandă tactic “SHORAR TCP” detectează ţinta, o urmăreşte în timp ce o scanează (TWS), clasifică şi identifică ţinta, evaluează ameninţarea, distribuie ţinta unei unităţi GUN STAR, afişează scenariul tactic, afişează situaţia aeriană şi comandă bateriile de tragere.
Aceste sisteme de luptă antiaeriene, aflate în dotarea forţelor terestre, participă la exerciţiile desfăşurate în centrele de instruire pentru luptă, iar tragerile reale le execută în poligonul de la Capu Midia. Acolo se poate vedea măiestria echipajului care îl deserveşte, precizia executării tragerilor fiind dată de numărul ţintelor doborâte.
HMMWV
Prin fața tribunei oficiale defilează detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operatii Speciale, comandat de maiorul Mădălin BARBU.
Vehiculele de luptă de tip HUMVEE ale Forțelor pentru Operații Speciale sunt mijloace de luptă moderne, foarte versatile, în măsură să execute misiuni de luptă într-o mare varietate de forme de teren și relief.
Vehiculele de luptă tip HUMVEE au de asemenea în dotare, tehnică de comunicaţii de ultimă generaţie şi sunt folosite cu succes atât pe timpul antrenamentelor din ţară, cât şi pe timpul misiunilor reale din teatrele de operaţii.
Primul grup de HUMVEE-uri este constituit din vehicule model M 1165 A1WB3. Pe platforma din spate a fiecărui vehicul este dispus un puşcaş lunetist echipat într-un costum de camuflaj specific (Ghillie Suit), ce-i permite mascarea eficientă în condiţii de teren acoperit cu vegetaţie. Acesta are în dotare puşca cu lunetă de mare precizie M110, calibru 7,62 mm, producţie americană, cu posibilităţi de angajare eficientă a unei ţinte de la distanţa de 800 m.
Al doilea grup de maşini HUMVEE este format din 5 vehicule de luptă model M1165-A1cu turelă, dotate cu mitraliere grele, de calibru mare (50 Cal.), producţie americană, foarte eficiente împotriva infanteriei, vehiculelor neblindate şi lucrărilor slab fortificate. La volanul unuia din vehiculele acestui detaşament se află plutonierul Leonard Botaș, rănit în luptă în anul 2011, în teatrul de operații din Afganistan.
Ultimul grup de maşini de luptă HUMVEE este constituit din vehicule model M1113, echipate cu mitraliere grele calibru 12,7 mm, producţie autohtonă.
HMMWV Scan Eagle
Defilarea autovehiculelor Humvee se încheie cu prezentarea sistemului de aeronave fără echipaj uman la bord „Scan Eagle”, care a intrat în dotarea Armatei Române în anul 2013. Acesta poate zbura în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Până în prezent a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan.
MOTOCICLETELE ENDURO
Defilează acum motocicletele ENDURO, care au intrat în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale în acest an. MOTOCICLETELE ENDURO TIP MT 230 sunt folosite pentru misiuni specifice ce presupun un mare grad de mobilitate.
ATV-urile de tip RANGER POLARIS 6 x 6
Motocicletele ENDURO sunt urmate de vehiculele RANGERS POLARIS, care, de asemenea, din acest an au intrat în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale. ATV-urile de tip RANGER POLARIS 6 x 6 sunt folosite pentru acțiuni de căutare, salvare, evacuare și cercetare în teren puternic frământat.
HARRIS pe CHEVROLET
Urmează să defileze prin faţa dumneavoastră autostaţiile radio HARRIS pe şasiu CHEVROLET, autostaţii radio cu salt de frecvenţă, ce asigură comunicaţii radio la nivel tactic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date, lucru în reţele, cu dimensiuni şi mase reduse şi cu autonomie crescută. Comunicaţiile se pot realiza cu staţiile radio în configuraţii portabile, mobile sau fixe. Echipamentele de comunicaţii sunt instalate pe şasiu Chevrolet Tahoe 4x4, un autovehicul cu mare capacitate de trecere, prevăzut cu sisteme de instalare pentru echipamentele de comunicaţii şi cu sistem de electroalimentare.
Autospecialele EOD şi MRAP
Defilează acum vehiculele aflate în dotarea geniştilor.
Autospeciala de intervenţie EOD este un vehicul complex, modern, realizat sub forma unei autospeciale 4x4 pe saşiu de VAMTAC S3, cu capacitate de trecere ridicată, blindată şi carosată. Este utilată cu o multitudine de componente specifice intervenţiei operatorilor, specializată pentru detecţia şi neutralizarea sau distrugerea muniţiilor convenţionale neexplodate şi a dispozitivelor explozive improvizate.
Aflate în dotarea grupurilor EOD, autospecialele EOD sunt complet echipate pentru intervenţia la orice tip de dispozitiv exploziv improvizat. Pintre cele mai importante echipamente din dotarea acestora se numără: doi roboţi de intervenţie, două tipuri de costume de protecţie, un sistem de radiografiere cu raze X şi un detector performant de explozivi.
Vehiculul este, de asemenea, prevăzut cu containere metalice, etanşe, destinate transportului de explozivi, mijloace de iniţiere sau elemente de muniţie rămase neexplodate.
Autospecialele EOD sunt urmate de vehiculul blindat MRAP, tip COUGAR, echipament de ultimă generaţie intrat în înzestrarea Armatei Române.
MRAP COUGAR 6x6 este un vehicul blindat pentru transportul personalului şi echipamentelor, precum şi pentru neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate. A asigurat cu succes îndeplinirea misiunilor specifice teatrului de operaţii din Afganistan.
MRAP COUGAR are o masă de 24 tone a cărei concepţie oferă protecţie împotriva armelor de calibru mic şi suflului produs de explozia minelor şi dispozitivelor explozive improvizate. Este perfect adaptat pentru utilizarea sa în misiuni de menţinere a păcii.
Vehiculul poate transporta un număr maxim de 5 luptători.
Motocicletele BMW Enduro
În continuare, defilează detaşamentul de tehnică al poliţiei militare reprezentat de motocicletele BMW Enduro.
Motocicletele BMW Enduro au intrat în dotarea structurilor de Poliţie Militară în anul 2016, reprezentând cel mai versatil mijloc de asigurare a misiunilor specifice de control trafic, asigurarea manevrei şi mobilităţii, precum şi de asigurare a misiunilor de însoţire a coloanelor militare.
HATEHOF
Defilarea tehnicii Poliţiei Militare continuă cu autospecialele de transport trupe HATEHOF.
Aflată în dotarea Batalionului 265 Poliţie Militară, Autospeciala Blindată de Transport Trupe HATEHOF este un mijloc tehnic de luptă modern, multifuncţional, realizat modular şi echipat cu sisteme de luptă neletale. Aceasta este proiectată să asigure protecţia şi deplasarea în siguranţă a militarilor pe timpul acţiunilor militare sau pe timpul operaţiilor de menţinere a păcii.
SUBUNITATEA DE INTERVENȚIE A BAZEI MILITARE 99 DEVESELU
Defilează acum tehnica aflată în dotarea subunității de intervenție a Bazei Militare 99 Deveselu, unitate, aflată în subordinea Comandamentului Logistic Întrunit, care găzduiește în România Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite ale Americii.
Forţele Aeriene
Parada tehnicii Ministerului Apărării Naţionale continuă cu blocul de tehnică al Forţelor Aeriene.
RADAR MOBIL
Defilează acum detaşamentul de radare TPS-79 R, comandat de locotenentul Alexandru VOICA. Sistemul asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor către sistemele de rachete sol-aer.
Radarul este protejat împotriva contramăsurilor electronice şi transmite în mod automat datele radar în reţeaua de comandă şi control a Forţelor Aeriene, având posibilitatea de telecomandă şi telecontrol.
Sistemul radar „Gap Filler” este destinat pentru cercetarea spaţiului aerian, descoperirea, urmărirea şi identificarea ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi mici şi medii, asigurarea de date tridimensionale despre poziţia acestora şi transmiterea datelor radar la utilizatori.
HAWK
Intră în Piaţa Arcului de Triumf detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, comandat de locotenentul Ionuţ CRIVĂŢU.
Detaşamentul de tehnică HAWK este format din cinci autospeciale de transport rachete, având ataşat câte un lansator cu câte trei rachete de exerciţiu.
Structurile dotate cu sisteme HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” sunt interoperabile cu armatele aparţinând ţărilor NATO şi execută instrucţia pentru apărarea aeriană a României prin exerciţii de o complexitate deosebită.
Sistemul HAWK dispune de un sistem de comandă control de ultimă generaţie şi are o mobilitate mare în câmpul tactic, precum şi o putere de foc redutabilă.
Lansatorul este destinat pentru transportul, pregătirea şi lansarea rachetelor de luptă.
CLI
Detașamentul de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este condus de colonelul Ioan IACOB, şeful de stat major al comandamentului.
Autospecialele VAMTAC
Primul detaşament este compus din 4 autostaţii radio blindate, cu salt de frecvenţă - URO VAMTAC.
Cutia blindată a acestor autospeciale asigură protecţia necesară echipajului şi tehnicii, împotriva minelor şi a muniţiei de infanterie. Echipamentele de comunicaţii, operate de specialiştii Comandamentului Logistic Întrunit, şi-au dovedit fiabilitatea, prin asigurarea legăturilor radio necesare coloanelor de transport pe timpul misiunilor de sprijin logistic, şi interoperabilitatea, cu mijloacele similare aparţinând partenerilor de coaliţie.
PANHARD
Al doilea detaşament de tehnică al Comandamentului Logistic Întrunit este alcătuit din 10 autovehicule de teren blindate tip uşor PANHARD.
Autospecialele PANHARD sunt destinate unităţilor operaţionalizate din cadrul acestei structuri. Acestea se utilizează în zonele de conflict, fiind uşor de manevrat în mediul urban, cu străzi înguste. Beneficiază de mobilitate ridicată pe teren accidentat şi, totodată, de o capacitate sporită de trecere a obstacolelor. Sunt echipate cu mijloace de comunicaţii militare din generaţia a III–a, ce permit asigurarea legăturilor de comunicaţii şi a serviciilor informatice integrate. Din punct de vedere tehnic, autospecialele pot fi integrate cu orice sistem de comunicaţii sau informatic, ceea ce le face interoperabile şi compatibile cu cele mai noi mijloace de luptă din dotarea NATO.
Trece prin faţa dumneavoastră detaşamentul tehnicii din dotarea structurilor Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, comandat de locotenentul Marius GÂREA.
Defilează acum autostaţia de videoteleconferinţă (VTC) şi autostaţia satelitară Anchor Station.
Acestea sunt urmate de containerele de comunicaţii transportabile, destinate pentru realizarea legăturilor multicanal prin radioreleu, fibră optică şi cablu în scopul asigurării serviciilor de voce şi date necesare sistemului de comandă control. Acestea au fost incluse în anul 2015 într-un program de modernizare şi sunt dotate cu radiorelee de mare capacitate.
Defilarea tehnicii Comandamentului Comunicaţiilor si Informaticii continuă cu autostaţiile radio Falcon, dotate cu staţii radio cu salt de frecvenţă care asigură comunicaţii radio în direcţii şi reţele organizate la nivel tactic, operativ şi strategic, cu performanţe superioare în transmiterea secretizată de voce şi date. Echipamentele radio sunt instalate pe şasiu CHEVROLET TAHOE 4X4, prevăzute cu kit-uri auto care conferă o mare capacitate de trecere şi sunt dotate cu sisteme de electroalimentare.
Defilarea Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii se încheie cu autospeciala pentru managementul spectrului radio, care asigură realizarea unui management eficient al resurselor de spectru aflate în administrarea MApN, prin cunoaşterea reală a situaţiei electromagnetice, pe zone de interes, asigurarea compatibilităţii electromagnetice a echipamentelor radioelectrice din dotarea MApN, fiind configurată pe un şasiu de Volkswagen Crafter, 4x4 supraînălțat.
Defilează acum modulul NATO de comunicaţii şi informatică dislocabil (NATO DCM „E”), comandat de plutonierul major Doru SĂRBĂTOARE care face parte din structura de comandă NATO și este subordonat Batalionului 2 Transmisiuni NATO, fiind constituit şi găzduit pe teritoriul ţării noastre din anul 2010. Are ca principală misiune asigurarea sprijinului de comunicaţii și informatică necesar Forţei de Răspuns a NATO (NRF).
Această structură este încadrată integral cu personal român şi este dotată cu tehnică de înaltă performanţă. Cheltuielile de achiziţie, operare şi mentenanţă sunt asigurate în totalitate de către NATO.
SMFN
Forţele Navale sunt reprezentate la parada tehnicii din acest an cu un Dispozitiv Mobil de Lansare a Rachetelor de la Divizionul 150 Rachete Navale.
Dispozitivele Mobile de Lansare a Rachetelor sunt maşini de luptă care lansează rachete asupra navelor de suprafaţă inamice, asupra mijloacelor de desant şi a navelor de transport.
Dispozitivul are o greutate de aproximativ 40 de tone, lungimea de 14 de metri şi înălţimea de 7 metri, fiind propulsat de 1 motor cu 12 cilindri de 500 cai putere, poate atinge o viteză maximă de 100 km/h. Instalaţia poate lansa, în timp scurt, o salvă de 2 rachete, capabile să scufunde nave militare şi de transport mari, de la o distanţă de peste 80 de kilometri. Are un echipaj format dintr-un ofiţer, 3 maiştri militari şi 1 subofiţer.
Parada tehnicii MAI
IGPR
Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne este deschis de către Poliţia Română. Prin faţa tribunei oficiale trec în acest moment 6 motociclete aflate în dotarea Poliției Rutiere.
În continuare, puteţi urmări autospecialele aflate în dotarea Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale. Prioritatea acestei structuri este diminuarea riscului rutier pe autostrăzile din România.
Prin faţa tribunei oficiale defilează efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Atribuţiile SIAS sunt centrate pe rezolvarea situaţiilor de criză, ce necesită intervenţia prin metode şi procedee specifice pentru capturarea sau neutralizarea infractorilor foarte periculoşi sau înarmaţi cu arme de foc, eliberarea ostaticilor, a persoanelor răpite sau sechestrate.
Urmează autospecialele de intervenţie Mercedes Vito şi Sprinter, dotate cu echipament de protecţie balistică şi echipamente speciale de executare a misiunilor specifice.
O altă structură de elită a Poliției Române este Institutul Național de Criminalistică. Prin fața dumneavostră defilează acum un autolaborator criminalistic și unitatea mobilă de intervenție în cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul căruia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la fața locului, în teren greu accesibil.
IGJR
O contribuție deosebit de importantă pentru asigurarea climatului de siguranță națională o au și mijloacele aflate în dotarea Jandarmeriei, necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor.
În acest moment, parada tehnicii auto este deschisă de motocicletele BMW, mijloace de transport rapide şi fiabile, folosite de jandarmi pe timpul misiunilor specifice.
Urmează Dacia Duster 4×4 şi Autospecialele Volkswagen Transporter, folosite de către structurile de intervenţie ale Jandarmeriei Române. Acestea au capacitatea de a transporta în mod sigur şi rapid, luptătorii, echipamentul de protecţie, precum şi armamentul din dotare.
Parada tehnicii Jandarmeriei continuă cu autospecialele OPEL MOVANO 16+1 sunt mijloace destinate transportului operativ al jandarmilor, dotate cu sistem video care permite înregistrarea modului de acțiune pe timpul misiunilor, dar și identificarea ulterioară a persoanelor care au comis fapte antisociale.
În continuare puteți vedea autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT, folosită în executarea misiunilor antiteroriste și a misiunilor internaţionale desfăşurate sub egida UE, NATO sau ONU. Blindatea asigură un nivel ridicat de protecţie balistică antiglonţ, dar şi împotriva minelor sau dispozitivelor explozive improvizate.
Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este încheiată de Autospeciala cu apă ACDP 7000, destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică, dar folosită doar în situații în care aceasta a fost grav tulburată.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră
Parada Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale operative „Volkswagen Passat Variant”, destinate misiunilor de supraveghere a frontierei.
Urmează autospecialele de teren IVECO MASSIF şi autospecialele de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS Land Rover, care sunt un sistem mobil, destinat supravegherii, din poziţii statice, a zonelor de frontieră. Sistemul oferă în permanenţă atât informaţii video în timp real, ziua şi noaptea, privind situaţia din zona de supraveghere, cât şi informaţii cu privire la poziţia proprie şi localizarea exactă a elementelor infracţionale.
Poliţia de Frontieră Română îşi încheie defilarea cu trei autospeciale transport efective 8+1 locuri “Volkswagen Transporter Kombi”, care au rolul de a transporta poliţişti de frontieră atât către locurile unde îşi desfăşoară activitatea de patrulare cât şi pentru intervenție.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora.
Formaţia de defilare a pompierilor militari este deschisă de MOTOCICLETELE DE INTERVENŢIE SMURD, care deservesc zonele aglomerate şi greu accesibile din Capitală și sunt încadrate cu paramedici capabili să acorde primul ajutor medical calificat.
Urmează AUTOSPECIALA DE PRIMĂ INTERVENŢIE ŞI COMANDĂ cu gabaritul şi masa reduse, care facilitează accesul pompierilor în spaţiile înguste şi fără afectarea infrastructurii.
Prin faţa dumneavoastră trec acum AUTOSPECIALELE DE STINGERE CU APĂ ŞI SPUMĂ CU CAPACITATE MEDIE ŞI MĂRITĂ destinate intervenţiei la stingerea incendiilor izbucnite în locuri greu accesibile sau în zonele urbane aglomerate şi cu trafic intens.
Acestea sunt urmate de AUTOSPECIALA DE INTERVENŢIE ŞI SALVARE DE LA ÎNĂLŢIMI, destinată intervenţiei la clădiri înalte şi foarte înalte, ce facilitează acțiunile salvatorilor până la înălţimea de 40 metri.
Defilează acum AUTOSPECIALA PENTRU CERCETARE ŞI PRIMĂ EVALUARE în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Prin faţa dumneavoastră trece acum AUTOSPECIALA PENTRU TRANSPORT PERSONAL ŞI VICTIME MULTIPLE destinată acordării ajutorului medical de urgenţă unui număr mare de persoane şi transportului simultan al acestora la unitățile spitalicești.
Urmează acum AUTOSPECIALA PENTRU DESCARCERARE GREA, utilizată pentru extragerea victimelor accidentelor rutiere.
În acest moment, prin faţa tribunei oficiale trec AUTOSPECIALA DE INTERVENŢIE LA DEZASTRE ŞI ACCIDENTE COLECTIVE care poate fi folosită drept spital mobil la locul evenimentelor, în cazul producerii calamităţilor şi catastrofelor naturale, și CENTRUL MOBIL DE COMANDĂ ŞI CONTROL, destinat coordonării integrate a acțiunilor din teren, în cazul situațiilor de urgență de amploare.
Parada tehnicii pompierilor români este încheiată de CARAVANA „FII PREGĂTIT”, autospecială utilizată pentru pregătirea populației și a personalului de intervenție din inspectoratele pentru situații de urgență. În cadrul acesteia sunt prezentate principalele reguli de prevenire a situațiilor de urgență sau modul de acordare a primului ajutor calificat.
Defilează acum blocul de tehnică aparţinând Serviciului Român de Informaţii compus din două dispozitive.
Primul dispozitiv, de intervenţie contrateroristă, este format din autospeciale de intervenţie contrateroristă cu câte 4 luptători fiecare, o autospecială blindată, destinată echipei de negociere pentru apropierea de zona crizei teroriste şi autospeciala Punct de Comandă, o capabilitate dislocabilă pe teritoriul României, prin intermediul căreia se asigură coordonarea forţelor din teren şi comunicarea în timp real cu reponsabilii din Centrul Național de Acțiune Antiteroristă din cadrul SRI.
Urmează dispozitivul de intervenţie antiteroristă/contrateroristă pirotehnică alcătuit din două autospeciale de intervenţie cu câte 4 luptători fiecare, pentru evacuarea şi izolarea zonei şi o autospecială de intervenţie pirotehnică, având atașată o remorcă anti-bombă, destinată transportului în condiții de siguranță a dispozitivelor explozive improvizate în vederea neutralizării.
Serviciul Român de Informaţii are capacitatea, la nivel naţional, de a interveni în cazul unor ameninţări cu bombă.
Cavaleria
Doamnelor şi domnilor, urmează defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române.
Aceasta este deja o obişnuinţă a manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională.
Împreună, jandarmi şi cai, execută misiuni de intervenţie pentru menţinerea şi restabilirea ordinii publice cu ocazia competiţiilor sportive şi cu prilejul manifestărilor ce implică aglomerări mari de persoane.
Cu o tradiție îndelungată, unde profesionalismul și dăruirea s-au îmbinat perfect, atât caii, cât şi călăreţii jandarmi s-au remarcat întodeauna prin prestanță şi eficiență.
Brigada 30 Gardă
Defilează prin faţa dumneavoastră militarii Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, unitate aflată în subordinea Statului Major General.
Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” este depozitarul şi continuatorul tradiţiilor tuturor unităţilor de gardă, începând cu anul 1860.
Astăzi este singura unitate a Armatei României care execută misiuni de ceremonii şi onoruri militare la cel mai înalt nivel.
Comandantul detaşamentului de onoare este colonelul Bogdan CERNAT.
De la 1 iulie 1860, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de naştere al primei unităţi de gardă, de-a lungul celor peste 156 de ani de existenţă, chiar dacă acestea au fost de nivel batalion, regiment sau brigadă, în toate situaţiile, acestea au fost concepute, în primul rând, ca unităţi luptătoare şi, în al doilea rând, ca unităţi de reprezentare, participând la toate evenimentele majore ale neamului românesc atât în zilele de sărbătoare, cât şi în clipele dramatice pentru ţară. Militarii unităţilor de gardă şi-au demonstrat curajul, tenacitatea şi devotamentul pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independenţă (1877 - 1878) şi ale celor două războaie mondiale.
Pentru îndeplinirea oricăror misiuni, indiferent cât de dificile, militarii brigăzii au răspuns întodeauna chemării datoriei. Datorită complexităţii misiunilor brigăzii, doar cei mai buni militari sunt selecţionaţi pentru a servi sub Drapelul de Luptă şi, de la soldat la ofiţer, toţi sunt adevăraţi profesionişti si mândri că sunt gardişti.
Puternicul spirit de corp, valoarea colectivului de cadre, tradiţia şi camaraderia fac din Brigada de Gardă o unitate emblematică a armatei române, gata oricând să îndeplinească misiunile primite.
Astăzi Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”, păstrătoarea şi continuatoarea nobilei moşteniri a unităţilor de gardă, consemnează zi de zi, misiune cu misiune, file ale istoriei contemporane.
Uniforma de protocol a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” îmbină mai multe elemente din fondul tradiţional al marilor ţinute, armonios închegate de către specialişti într-o formă modernă, ce conferă, nu doar o notă oficială, fastuoasă şi ceremonială, ci şi una simbolică reprezentând în formă vestimentară un arc peste timp, o emblemă a istoriei glorioase a poporului român şi a armatei sale. Fiecare element sau accesoriu, de la cizma introdusă imediat după Războiul de Independenţă, cocarda tricoloră de galon de mătase, încreţită în formă de rozetă, prevăzută de Regulamentul din 1893 şi până la căciula domnului primei uniri, Mihai Viteazul, aparţine diferitelor epoci istorice şi are o poveste de spus.
Soldaţii/gradaţii profesionişti sunt dotaţi cu carabine S.K.S, model 1956, produse la Cugir, iar ofiţerii, cu sabie de ceremonie Solingen.
Uniforma de protocol a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a devenit emblematică nu doar pentru armată, ci şi pentru România.
12:15. Parada militară s-a încheiat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News