În staţiunea Mamaia, o plajă care avea cândva o lăţime generoasă dispare cu fiecare val care muşcă din nisip.
În anul 1988 s-au creat șase diguri, cu o lungime de peste 200 de metri fiecare. De asemenea, s-a adus şi nisip din lacul Siutghiol. Astfel, s-a creat o plajă care avea, atunci, o lăţime de peste 100 de metri. De-a lungul timpului, însă, valurile au mâncat mai bine de 50 de metri din nisip.
Turiştii glumesc pe seama posibilităţii ca, pe viitor, să nu mai aibă unde să stea la plajă.
„Poate le vine o altă idee și fac alte sezlonguri, pe mare”, spune un turist.
Şi la Costineşti, o plajă care până acum doi ani avea 10 metri lăţime a mai rămas acum cu cel mult trei metri. Sunt şi zile când marea acoperă complet nisipul.
Cei mai îngrijoraţi de îngustarea plajelor sunt proprietarii teraselor de pe plajă. Aceştia şi-au înălţat construcţiile şi le-au înconjurat cu saci de nisip. Cei care închiriază şezlonguri pe plajă au observat printre primii fenomenul.
„A înaintat anul acesta, în care am avut foarte multe furtuni, vreo 10 metri. Dacă stăm să ne uităm bine, cam 10 metri. Aveam 3 rânduri de şezlonguri. Nu le mai am”, spune Paul Marin, administrator plajă.
Potrivit specialiştilor, în fiecare an, nivelul mării creşte cu jumătate de centimetru.
„Topirea calotelor polare, vânturile din sectorul estic, nord-estic creează posibilitatea mării ca să inunde plajele”, spune dr. Dănuţ Diaconeasa, de la Departamentul Oceanografie, INCDM "Grigore Antipa".
Teoretic, procesul este reversibil. Un proiect în acest sens, în valoare de 170 de milioane de euro, este în desfăşurare. Se lucrează pe 7 kilometri de plajă din Mamaia, Constanţa şi Eforie Nord, iar efectele ar trebui să se vadă anul viitor. Specialiştii trebuie să repare digurile din larg, să monteze nişte „pinteni” îngropaţi care să nu mai permită nisipului să fie tras de mare şi completarea plajelor cu nisip artificial.