În satul Măguri-Răcătău au dispărut hectare întregi de pădure. Poliţiştii au percheziţionat o parte din curţile localnicilor şi au găsit lemne asunse sub mormane de fân. Iar avize de la Ocolul Silvic prezentate de oameni nu aveau numele proprietarului şi cantitatea exactă de lemn tăiată.
Discuție polițist – localnic:
Polițist: Eu nu contest, dar avizul rămâne la noi.
Localnic: Nu rămâne la voi, rămâne avizul lângă marfă! Că mâine vine alt control şi eu la cine am dat avizul?
„Deci eu, ce am în curte e al meu, pe ce am în curte am bon, ce e în afara curții nu știu”, spune localnicul.
Toţi locuitorii satului sunt uniţi într-o asociaţie care se ocupă de pădurile zonei. Conducerea acesteia recunoaşte că locuitorii taie ilegal copaci, sub îndrumarea pădurarului.
„Au furat și oamenii de aici și eu personal pot să zic că în sistemul silvic m-a lăsat în pădure pădurarul de atunci. Deci ăsta era sistemul!”, spune Ioan Tomoș, membru al composesoratului Măguri.
În acelaşi timp, oamenii susţin că reprezentanţii Ocolului Silvic sunt principalii vinovaţi.
„De pe toată raza asta şi nu numai s-a dus de către agenţii comerciali care majoritatea nu au nicio legătură cu zona Măgura-Răcătău”, a spus Voicu Tomoș, fost președinte al Composesoratului Măguri.
„Au fost totdeauna furturi, dar la un nivel mic. Cel puţin în ultimii doi ani. Dar din ianuarie-februarie anul acesta furturile au crescut exponenţial”, spune Dorel Oros, directorul Ocolului Silvic.
Inspectorii silvici şi polițiştii cercetează pentru furt patru localnici şi spun că paguba se ridică la 78.000 de lei.