Comunicatul a fost postat pe pagina oficială a Administraţiei Prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Bugetul pentru 2013 la opt zile după ce legea a trecut testul Curţii Constituţionale.
Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale au fost adoptate de Parlament pe 7 februarie. La scurt timp, Legea bugetului de stat a fost contestată de Partidul Democrat Liberal la Curtea Constituţională. Săptămâna trecută, judecătorii au decis în unanimitate că textul este constituţional şi au respins contestaţia.
În demersul lor, democrat-liberalii au invocat trei argumente cu privire la nerespectarea procedurilor parlamentare în timpul dezbaterilor la buget, cum ar fi adoptarea textului legislativ fără cvorum. Un alt argument s-a referit la lipsa de predictibilitate a acestui buget.
Suplimentări de fonduri: 35 de milioane de lei
La dezbaterea în Parlament a Bugetului de stat au fost acceptate suplimentări de fonduri pentru un număr restrâns de instituţii:
- Bugetul Serviciului de Informaţii Externe a fost suplimentat cu 2 milioane de lei destinaţi achiziţiei şi întreţinerii de maşini şi echipamente.
- Ministerul Marilor Proiecte a primit în plus 1 milion de lei, bani care vor fi folosiţi pentru reabilitatea centurii municipiului Slatina.
- Bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte va fi suplimentat cu 5 milioane de lei, destinaţi bisericilor.
- Ministerul Justiţiei primeşte 20 de milioane de lei în plus, pentru implementarea Codurilor şi pentru plata avocaţilor din oficiu.
- Ministerului Dezvoltării i s-a suplimentat bugetul cu 7 milioane de lei pentru construcţia şi repararea drumurilor judeţene.
Parlamentul se afla în cel mai mare impas potrivit acestui buget, pentru că numărul aleşilor a crescut cu 116 membri. Legislativul trebuie să se încadreze însă în bugetul alocat de Guvern, identic cu cel de anul trecut.
Bugetul pentru 2013 intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.