Procurorul şef al DNA a spus că în 2014 a fost înregistrat cel mai mare număr de demnitari de rang înalt investigaţi de procurorii anticorupţie și Parlamentului României i-a fost solicitată încuviinţarea arestării a nouă parlamentari.
Laura Codruța Kovesi a arătat, la audierea organizată în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (PE) privind implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV, că, pentru ţara noastră, corupţia a reprezentat o „problemă sistemică”, deoarece s-a dezvoltat în timp un sistem de legături între politicieni, oameni de afaceri şi funcţionari publici care acţionau concertat pentru fraudarea resurselor publice, potrivit Mediafax.
Ea a precizat că anul trecut a formulat 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri, din care una a fost trimisă PE.
Procurorul şef al DNA a mai spus că, în 2014, numărul persoanelor trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-a triplat faţă de 2006, iar numărul persoanelor condamnate de instanţele de judecată în cauze instrumentate de DNA a crescut de peste şapte ori .
Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.
Scopul audierii este de a permite „o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”.
Ministrul Justiţiei a spus că România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidând sistemul.
„România nu mai are nevoie să fie în defensivă pe acest subiect. Am perceput colaborarea cu reprezentanţii Comisiei ca pe un parteneriat. După numeroase rapoarte, putem spune că vorbim despre o justiţie cu mult îmbunătăţită. Mă bucur că putem vorbi azi, cu fruntea sus, despre justiţia din România. Au fost şi cazuri în care ritmul reformelor nu a fost cel aşteptat. Obiectivul primordial a fost combaterea eficientă a corupţiei. MCV ne-a imprimat rigoare. Ultimul raport, în ianuarie, a fost al doilea consecutiv care remarcă un stadiu avansat. Pentru noi a fost un semnal foarte puternic. Am depăşit etapa reformei sistemului judiciar şi acum consolidăm sistemul”, a declarat Robert Cazanciuc.
Discursul său nu a fost însă ferit de critici. Europarlamentarul Cristian Preda a scris pe Facebook că Robert Cazanciuc „a vorbit ca un politruc comunist, susținând că "reforma justiției s-a încheiat, iar acum urmează consolidarea dezvoltării"”.
„Onoarea țării e salvată de Codruța Kovesi, care explică în ce fel e destructurată rețeaua formată din politicieni, oameni de afaceri și funcționari având drept obiectiv furtul din bani publici”, a mai scris Cristian Preda.