Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR, s-a declarat optimist în ceea ce privește posibilitatea dispariției limbii române, completând că nu va disparea atât timp cât românii au grijă de ea.
Întrebat de către jurnalistul Emil Hurezeanu dacă limba română va dispărea, Laszlo Borbely a răspuns: „Eu sunt mai optimist. Zic că n-o să dispară limba română și n-o să dispară nici multe alte limbi, dar trebuie să avem grijă și de limba română, și de celelalte”.
Vicepreşedintele UDMR a recunoscut că simte acest pericol pentru limba maghiară, din cauza faptului că vorbitorii fac parte dintr-o minoritate și că foarte mulți maghiari au plecat din România.
„Pentru noi, maghiari fiind, ne e greu să facem acordul pentru că noi nu avem genuri. Limba română este o limbă foarte bogată. Îmi place să mă joc cu cuvintele în limba română”, a mai mărturisit acesta.
Discuția din emisiunea „Jurnalul de seară” a pornit de la documentarul „Lingviștii”, care va fi difuzat de Digi World luni seară, de la 22:05.
Filmul spune povestea fascinantă a doi etnografi care merg în colţuri obscure ale planetei pentru a găsi şi conserva limbi care sunt pe punctul de a muri.
Există mai mult de 7.000 de limbaje în lume, însă la fiecare două săptămâni dispare câte unul. Lingviştii David Harrison şi Gregory Anderson ajung pe teritorii periculoase, într-o luptă împotriva timpului, pentru a înregistra aceste limbi aproape moarte.
În Siberia caută vorbitori ai limbii Chulym, însă descoperă că şoferul lor vorbeşte flent. În statul indian Orisssa, fac cunoştinţă cu elevi care merg la şcoli în care învaţă limbile hindi şi engleză, însă nu şi limba lor nativă. În Bolivia găsesc vorbitori de Kallwaya din Anzi, iar aceştia sunt mai puţin de 100.