Localnicii din Reșița nu admiră primăvara doar florile din ghivece şi din grădini ci şi pe cele din copaci. La ei, lalelele cresc la înălțime, chiar pe crengile copacilor.
Oamenii se bucură de peisaj:
- Ne plac pomii, cum să nu, și avem o priveliște frumoasă direct în parc. - Ne face viaţa mai frumoasă, e o raritate, pentru că e o raritate. Nu cresc peste tot în ţara asta arbori din America... și cu lalele. - Sunt foarte rari şi foarte frumoşi primăvara când înfloresc toată lumea vine să îi filmeze, să îi vadă.
Localnicii își amintesc că la Reșița primele lalele în copaci au răsărit în perioada comunistă.
Arborele de lalea poate ajunge la o înălțime de peste 20 de metri, astfel că florile sale sunt destul de greu de cules. Așa că dacă nu le pot avea acasă oamenii se bucură de ele ori de câte ori trec prin parc.
Pomii au nevoie de o îngrijire specială şi pot trăi 300 de ani.
„Îi udăm pe timpul verii, temperaturile sunt foarte ridicate, îi udăm în fiecare seară. Este nevoie de peste zece litri de apă la fiecare arbore”, spune Raluca Hollschwandner, îngrijitor.
„Este o specie originară din America de Nord. În Europa a fost adus în 1663, dar în parcurile mari. Se pretează foarte bine în parcuri, în grădini publice, mai puțin în grădini private”, spune Daniela Poşta profesor USAMVB.
În ultimii doi ani în Reșița au fost plantaţi 40 de arbori de lalea. În total, în oraş există aproximativ 50 de astfel de copaci.