Actualizare 14:15.Magistratul a părăsit sediul DNA. Procurorii au pus în mișcare urmărirea penală în cazul său, ceea ce înseamnă că va fi suspendat din funcția de membru al CSM, dar și de magistrat.
„S-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva mea ceea ce înseamnă că, din acest moment, ceea ce probabil s-a urmărit de la început și anume suspendarea din CSM este pe cale să se întâmple. Mai este o chestiune de zile. Este o simplă formalitate”, a spus Adrian Neacșu.
Adrian Neacșu și-a exprimat optimismul la ieșirea de la DNA, spunând că atunci când va ajunge înaintea unui judecător acesta să descopere nevinovăția sa, dar și abuzul făcut de procurori.
El a infirmat faptul că ar fi cercetat pentru falsificarea unor documente și că este cercetat pentru faptul că în cursul anului 2012 ar fi lipsit în mod repetat de la locul de muncă, iar în acea perioadă ar fi fost încasat salariile.
Care sunt capetele de acuzare ale DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față judecătorul Adrian Toni Neacșu pentru participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul public a obținut pentru sine un avantaj material (10 acte materiale), fals intelectual (5 acte materiale), participație improprie la uz de fals (5 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 acte materiale), toate în formă continuată, arată un comunicat al DNA.
Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, în cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012, inculpatul Adrian Toni Neacșu a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii și diurnă de detașare, aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat.
„Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială și asociate pe baza unor documente justificative falsificate. Pentru a-și disimula absențele de la serviciu, inculpatul Neacșu Adrian - Toni a participat la întocmirea, cu date nereale, a cinci foi colective de prezență și a cinci cereri de decont de diurnă, câte una pentru fiecare din lunile iulie, septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie 2012”, se arată în documentul DNA.
Procurorii susțin că sumele au fost încasate nejustificat de magistrat, în condițiile în care, ordonatorul principal de credite al CSM nu a avut reprezentarea că documentele respective conțin date nereale.
________________________
Procurorii urmează să îi aducă la cunoștință că se va pune în mișcare acțiunea penală în care este cercetat, iar în această situație el va fi suspendat din funcția de membru CSM, dar și din magistratură. Această stare de suspendare va rămâne valabilă până se va da un verdicat în dosarul în care este cercetat.
Dacă va fi găsit vinovat, el va fi exclus din magistratură și riscă să ajungă și la închisoare.
În data de 24 ianuarie,Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a început urmărirea penalăfaţă de judecător, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Lui Neacșu i se impută că a făcut mai multe deconturi ilegale, în valoare totală de 50.000 de lei.
Adrian Toni Neacșu este membru în CSM din anul 2011. El se numără printre ceișapte judecători CSM care au decis să informeze Comisia Europeanăcu privire la procedurile de revocare a membrilor Consiliului, demarate de adunările generale ale instanțelor o dată scandalul declanșat în urma alegerilor din 4 ianuarie, când la conducerea instituției a ajuns un procuror.
Pe de altă parte, Adrian Neacșu este vizat și de oprocedură a Agenției Naționale de Integritateîn legătură cu programul Jurindex, un site care afișează hotărârile judecătorești din întreaga țară. Neacșu este suspectat de conflict de interese pentru că și-ar fi arogat drepturile de autor pentru acest site a cărui lansare a supervizat-o.
Citiți șiJudecătorul Neacşu, informat că i s-a percheziţionat calculatorul. DNA spune că adresa era greşită
INTERVIU. Judecătorul Adrian Neacșu: Scandalul din ultimele luni va afecta viitoarea construcție constituțională a CSM