Iuliu Sebeştin a ascuns soţiei sale trecutul de torţionar.
„Eu nu prea știu despre ce a făcut el pe atunci, pentru că atunci când ne-am cunoscut noi deja nu mai lucra demult acolo”, a spus Maria Sebeștin.
Foştii deţinuţi politici spun că regimul impus de el la Gherla a fost unul al terorii.
„La Gherla am stat doi ani şi jumătate, dintre care doi ani am făcut la Zarcă - regim fără pat, bătaie, înfometare şi nici la aer nu ne scotea - o dată la o lună dacă ne scotea. Afară de bătaie, izolator, nu ştiu ce..., unii nu prea menţionează - nu ştiu de ce, ne dădea turtoi cu gaz. Turtoi cu gaz. Noi credeam că mălaiul ăsta l-a adus într-un vagon în care a fost petrol. Aiurea, nu”, a povestit Ion Baurceanu, fost deţinut politic.
Fostul senator PNŢCD, Matei Boilă, care a fost întemniţat la Penitenciarul din Gherla, are un mare regret.
„Toţi adevăraţii criminali şi sistemul ca atare nu este demascat şi nu este cunoscut în toată ticăloşimea lui. Nu este cunoscut. Sunt câţiva torţionari care spun: eu nu am făcut decât să respect ordinele şi nu am făcut nimic rău. Asta e situaţia noastră, este tristă de tot”, a spus Matei Boilă, fost deţinut politic.
O altă mărturie despre cruzimea tratamentelor de la Gherla vine de Traian Neamţu şi el fost deţinut politic.
„Numai ăla care a trecut pe acolo ştie ce o însemnat asta, fiindcă nu se poate reda în cuvinte. Poate să-şi închipuie cineva suferinţele celor care au fost omorâţi prin bătaie sau suferinţele pe care le-ai tras să te bată legat cu cătuşi la mâini şi la picioare şi ăla să dea în tine până amorţeşti”, a povestit Traian Neamţu, fost deţinut politic.
Pe la închisoarea din Gherla au trecut liderii ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, scriitorul Paul Goma, Nicolae Steinhardt şi cardinalul Alexandru Todea. Până acum, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a depus două plângeri la Parchet, în cazul torționarilor Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, amândoi au fost puşi sub acuzare pentru genocid.