ISU: Până în iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează

Data publicării:
incendiu bamboo isu7
Foto: Facebook ISU București

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a explicat, sâmbătă, că, potrivit deciziilor luate în 2016 de Guvern, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează.

„În momentul de faţă, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează de către inspectorii de prevenire, care fac respectivele controale, dar potrivit unei hotărâri de guvern nu se şi sancţionează”, a afirmat Daniel Vasile, după informațiile controversate legate de autorizațiile clubului Bamboo, care a ars complet în noaptea de vineri spre sâmbătă.

El a spus că este vorba despre o hotărâre de guvern dată în 2016.

 „A fost dată pe o perioadă de şase luni, ulterior a fost reînnoită pentru o perioadă de încă şase luni, termen de graţie pentru toţi operatorii economici cărora li se impune obţinerea acestei autorizaţii să poată intra în legalitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

 

Întrebat dacă, în condiţiile în care au fost constatate la controalele repetate deficiențe, clubul Bamboo era un pericol, Daniel Vasile a răspuns: „Având în vedere că au fost identificate mai multe deficienţe pe parcursul anilor, exista o stare de pericol, aşa cum există la orice alt operator economic la care se găseşte o deficienţă”.

Purtătorul de cuvânt a menţionat însă că deficienţele constatate nu se încadrau în cele prevăzute de HG 915/2015, care a dat posibilitatea pompierilor de a dispune închiderea sau suspendarea activităţii unor cluburi.

Reprezentantul ISU a precizat că, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017.

Ce prevede legislația

ISU anunţa pe site-ul propriu, în august 2016, că persoanele care deţin construcţii şi amenajări ce funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu vor putea obţine acest document până cel târziu 30 iunie 2017, potrivit unei Ordonanţe adoptate în 24 august 2016, de Guvernul României.

Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investiţiilor, preciza sursa citată.

Prin prevederile Legii nr.33/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a fost prorogat termenul în care persoanele cu responsabilităţi legale au obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care acestea nu sunt sancţionate contravenţional. Totuşi, în urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 4 luni până la expirarea termenului stabilit, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare/autorizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus. Prin urmare, extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va conduce la creşterea numărului de construcţii autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive, se mai arăta în comunicat.

Conform sursei citate, prin prelungirea termenului pentru obţinerea autorizaţiei, se urmărea reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obţinere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadrat în termenul actual.

Prelungirea cu jumătate de an a termenului implică şi reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformităţi, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziţie o perioadă mai mare de timp în care să efectueze lucrările necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, arăta ISU.

Potrivit Legii nr. 307/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Totuşi, pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor dacă constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite prin H.G. nr.915/2015.

(text: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani