Arheologul german Raiko Kraus a venit de la mii de kilometri ca să vadă cum au trăit primii oameni în zona Banatului. Cercetarea făcută de el are o ţintă clară.
„Agricultura, aşa cum o ştim astăzi, a apărut în estul continentului, aşa că acest sit este foarte important pentru a ne da seama cum s-a extins agricultura în Europa”, spune Raiko Kraus.
Dan Ciobotariu, arheolog la Muzeul Banatului Timişoara spune despre proiect că este finanțat de statul german cu peste o sută de mii de euro.
Aşa că acum arheologi din România, Bulgaria şi Germania dezgroapă case, cuptoare şi morminte ale oamenilor preistorici. Artefactele vor fi expuse la Muzeul Banatului din Timişoara.
Istoria este scoasă la lumină şi în judeţul Sălaj de arheologi români şi voluntari britanici, care încearcă să afle mai multe despre prima fortificaţie din Epoca Fierului, descoperită pe teritoriul României în apropiere de castrul roman Porolissum.
„Nu avem încă argumente pentru a şti dacă putem vorbi despre o fortificaţie de refugiu, sau dacă era, dimpotrivă, o aşezare fortificată”, explică Ioan Bejinariu, coordonator științific.
Subiectul a atras atenția unor studenți voluntari din Marea Britanie, veniți la schimb de experiență la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
„Este o experienţă bună prin care pot să observ cum se face arheologia în România. Mă ajută mult că pot să văd asta”, spune Jennifer Mary Osbourne, studentă de la Universitatea din Chester.