„Problema e pusă prost la nivel de dezbatere publică, dacă vrem sau nu vrem relaxare fiscală. Nu cred că asta e problema, dacă facem un sondaj în această ţară toată lumea vrea relaxare fiscală.
Nu poate să nege nimeni lucrul acesta, putem însă să supunem dezbaterii dacă putem să facem lucrul acesta în condiţiile bugetare pe care le avem. Dacă ne uităm doar la partea de venituri bugetare, facem o mare greşeală pentru că trebuie să ne uităm şi la partea de cheltuieli bugetare, iar mai cu seamă dacă ne uităm la discuţiile din ultima perioadă, pe de-o parte se intenţionează o reducere foarte agresivă a TVA.
Celelalte măsuri cred că sunt foarte bune, eliminarea taxei pe stâlp... taxa pe stâlp a fost un non sens de la început. O ţară care are nevoie de investiţii ... este o incoerenţă totală să pună o taxă pe investiţii.
Acciza suplimentară la carburanţi, de asemenea, nu am văzut nicio infrastructură creată din acea taxă, deşi asta a fost intenţia şi s-a declarat la momentul respectiv.
Cred că era evident de la început lucrul acesta. Discuţia trebuie concentrată pe TVA.
Noi reducem foarte agresiv TVA-ul şi, atenţie, reducerea nu e de 5 puncte procentuale. E mult mai mare, s-a extins la foarte multe produse.
Discuţia legată de reducerea fiscalităţii trebuie însoţită şi de o discuţie legată de reducerea cheltuielilor bugetare. Dacă ne uităm la dezbaterea politică din ultimele săptămâni, vedem că intenţiile pe partea de cheltuieli bugetare nu sunt de ajustare, eficientizare a cheltuielilor, ci mai degradă de o creştere şi chiar masivă a cheltuielilor de salarii, cheltuieli de personal în sectorul bugetar”, a declarat Ionut Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.