Este a treia zi de audieri în cazul tragediei de la Biblioteca Națională în care și-au pierdut viața doi oameni. Poliția a deschis o anchetă, la fel și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Primăria Sectorului 3 nu a venit cu nicio reacție. Asta în condițiile în care șantierul aparține unei firme a administrației locale. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spune că o astfel de tragedie nu ar trebui să se întâmple nicăieri în România.
Anchetatorii continuă joi audierea muncitorilor care lucrau pe șantier. Este a treia și ultima zi de audieri. Ei au aflat că șantierul nu avea nicio autorizație și că un muncitor chiar își adusese de acasă flexul pentru a tăia o țeavă.
Anchetatorii i-au audiat până acum pe șeful de șantier, dar și pe muncitorii care au supraviețuit accidentului și care sunt în prezent internați în spital.
În acest dosar se fac cercetări privind fapte de ucidere din culpă, vătămare corporală și nerespectarea legislației de sănătate și securitate în muncă.
Trei zile au trecut de la tragedia în care doi muncitori și-au pierdut viața și nimeni nu dă nicio explicație. Poliția a deschis o anchetă, la fel și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Primăria Sectorului 3 nu a venit cu nicio reacție. Asta în condițiile în care șantierul aparține unei firme a administrației locale. Nici Ministerul Muncii nu a comunicat ceva. În schimb cel al Culturii spune că regretă tragedia și că va acorda tot sprijinul necesar.
În tot acest timp, Biblioteca Națională a rămas fără alimentare cu apă și a fost închisă.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica spune că o astfel de tragedie nu ar trebui să se întâmple nicăieri în România.
"Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face ancheta, va veni cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulile.
Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu pentru alte companii care fac astfel de lucrări. O companie a Primăriei Sector 3 care nu ar fi trebuit să facă lucrările respective, care nu respectă normele de protecţia muncii. Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România", a declarat prefectul la Digi24.
Principala problemă privind lucrările de pe șantier este legată de autorizația de construcție. Firma nu avea un astfel de document, iar informația a fost confirmată de Inspectoratul de stat în Construcții. Este, de altfel și singurul detaliu pe care oficialii de la ISC l-au oferit presei în ultimele trei zile. Mai mult, întrebați de ce nu au făcut niciun control pe șantierul respectiv, șefii Inspectoratului au transmis că nici nu știau de existența șantierului, pentru că managerii firmei nu i-au anunțat că au început construcția.
Aceeași poveste este spusă și de ministerul Culturii, unde oficialii afirmă că habar nu aveau de construcție, deși șantierul este la câțiva pași de ministerul Culturii, iar lucrarea se făcea pe spațiul Bibliotecii Naționale, care se află în subordinea instituției. Ei au transmis doar că nu a existat niciun contract cu firma respectivă și că vor cere mai multe informații de la Primăria Sectorului 3.
În ceea ce privește primăria condusă de Robert Negoiță, în afara unui mesaj postat pe Facebook de edil în care spunea că îi pare rău pentru victime, instituția nu a dat niciun detaliu despre șantierul de lângă Bibliotecă. Asta deși Primăria ar fi trebuit să elibereze avizul de construcție. Mai mult, Robert Negoiță chiar a vizitat șantierul luna trecută. El apare în mai multe imagini obținute de site-ul Buletin de București chiar în mijlocul lucrărilor de lângă Bibliotecă.
Editor : Georgiana Marina