Cum a venit oferta Digi24?
După principiul „mai bine mai târziu decat niciodată”. Oferta Digi24 a venit în urmă cu un an și ceva. Era prin septembrie 2011 când am fost sunat și mi s-a propus postul de prezentator la o televiziune aflată doar în faza de proiect însă. Până acum am fost blocat la Sibiu cu alte proiecte culturale și media, pornite înainte de a veni oferta pentru Digi24. Acum le-am încheiat, așa ca iată-mă aici, gata să ofer experiența și, spun unii, talentul meu în spațiul mediatic audio-vizual românesc.
Ce vei prezenta, care va fi programul tău la Digi24?
La Digi24 am primit responsabilitatea jurnalelor de sâmbătă și duminică, între 11.00 și 15.00 inclusiv. Chiar dacă ele par o zonă a evadării din cotidian, a plăcerii, a divertismenului, se vor înscrie în politica editorială a postului.
Familia ta este la Sibiu, cum te împaci cu naveta la București?
Fizic bine, sufletește mai dificil puțin. Mai ales ieri, în ziua debutului meu, de 8 martie, a fost greu pentru că fetele mele, fiica și soția, vor primi florile doar duminică seara, când ajung acasă. Pe de altă parte, eu sunt foarte legat de Sibiu și de tot ceea ce înseamnă acest oraș. Acesta e și motivul pentru care am ales tura de week-end.
Ești și profesor la Departamentul de Artă Teatrală al Universității din Sibiu? De ce ai ales tocmai acest domeniu?
Sunt cadru didactic asociat, iar propunerea lor a venit în momentul în care am intrat la doctorat. Departamentul are rezultate remarcabile, un colectiv minunat și studenți pe care orice profesor și i-ar dori. Oricum, materiile sunt în zona mea mea de expertiză: teorii și practici comunicaționale și cursuri practice de arta actorului de film și televiziune – ceea ce în terminologia de specialitate se cheamă „performance studies”
Ce apreciezi la Digi24?
Pentru că vorbim despre televiziune, în primul rând acuratețea imaginii de înaltă definiție. Dar, în aceeași măsură, conținutul editorial, profesionalismul și decenta în abordarea subiectelor, chiar și a celor din zona faptului divers, exploatate și tabloidizate de alte televiziuni până la exasperare. Consider că Digi24, în acest moment, este o televiziune europeană care trebuie să informeze, dar și să încerce să educe gustul publicului, mai bine zis ca telespectatorul să nu evalueze informația ca marfă, unde zona vieții private, a culiselor este primordială. Este o televiziune care ne dă speranța că publicul mai are o șansă de scăpare din „depresia” în care se afundă vizionând doar știri negative. Acest lucru îmi aduce în memorie studiile din 1980 ale cercetătorilor de la Glasgow Media Group, cărora telespectatorii le cereau, prin chestionare aplicate, „no more bad news” („nu mai vrem știri rele”). Și era anul 1980...
Ai debutat pe 8 martie, ai un mesaj pentru telespectatoarele Digi24?
Le doresc ceva simplu și la îndemâna oricărui barbat: să fie iubite și respectate de soți, de prieteni, de tați, de copii, de colegi, să aibă parte de cât mai multe bucurii și să fie 8 Martie în fiecare zi.