Dean Thompson, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA: Scopul nostru actual este să ne asigurăm că lucrurile nu merg mai departe decât au mers deja. Sunt chestiuni pe care le-am discutat deja cu colegii noştri din NATO. Avem cei mai buni strategi militari din lume, care analizează toate scenariile posibile, suntem hotărăţi să le arătăm că există consecinţe. Iar acum sunt sigur că analizăm o vastă gamă de posibilităţi. Până acum, am oferit un ajutor consistent Ucrainei, dar luăm în considerare şi alte opţiuni. Dar am fost foarte clari: problema aceasta nu are o soluţie militară.
Dean Thompson şi-a exprimat speranţa că aşa-numitul „războiul-hibrid”, cum mai este denumit conflictul dintre Rusia şi Ucraina, nu se va extinde spre România sau Republica Moldova.
Dean Thompson, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA: Ne străduim să arătăm Rusiei că provocările continue vor avea consecinţe costisitoare. În privinţa Moldovei, noi rămânem foarte hotărâţi. Ambasadorul Pettit (ambasadorul SUA la Chişinău n.r.) a spus foarte clar că suntem hotărâţi să rezolvăm situaţia Transnistriei prin procesul „5+2”, un proces care va necesita multe negocieri şi multe concesii de ambele părţi.
Pe de altă parte, Dean Thompson a subliniat că scutul antirachetă care se construieşte la Deveselu nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare pentru Federaţia Rusă. A fost conceput pentru ameninţări venite din afara regiunii nord-atlantice şi nu este un sistem creat împotriva rachetelor ruseşti, a declarat diplomatul american. Dean Thompson a vorbit şi despre rolul centrului de comandă şi control pe care NATO îl va înfiinţa în România.
Dean Thompson, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA: În general, va fi organul de coordonare în orice situaţie în care e necesară intrarea în acţiune a forţei de reacţie foarte rapidă. Poate fi pentru exerciţii, poate fi în cazuri de urgenţă. Iar anul acesta, România va vedea mai mult sprijin atât în ceea ce priveşte numărul de soldaţi pe uscat, cât şi numarul de vase militare, de avioane militare, din partea SUA şi a altor aliaţi NATO, pe măsură ce colaborăm şi ne asigurăm că mesajul nostru e clar, că NATO ţine la unitatea alianţei şi rămâne puternic în faţa oricărei ameninţări.
În ceea ce priveşte numirea unui nou ambasador SUA, Dean Thompson a declarat că România nu este singura ţară în această situaţie şi că procesul de selectare a unui diplomat american este în desfăşurare. Ultimul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein şi-a încheiat mandatul pe 14 decembrie 2012.