Incidente la metrou. Psihiatru: „Pentru oamenii cu probleme psihologice, legea nu are pârghii”

Data actualizării: Data publicării:
gabriel diaconu 2 1

Incidente precum cele petrecute la metrou în ultimele zile aduc în discuţie cât de eficientă este legislaţia în ceea ce priveşte pacienţii cu probleme psihice. Medicii spun că în prezent nu au pârghii să-i trateze pe cei care nu-şi dau acordul pentru a primi ajutor.

Un nou incident a avut loc astăzi la metrou. De această dată este vorba despre o amenințare la adresa unei femei, ameninţare proferată de o altă femeie, mai în vârstă. S-a întâmplat în staţia Unirii 2, la două zile după ce o tânără a fost aruncată pe șinele metroului, în stația Dristor.

De obicei, după evenimente tragice, are loc un ecou seismic social, o formă de contagiune socială, destul de limitată. Cu alte cuvinte, vor fi persoane cu o anumită structură psihologică, pe undeva motivate, agitate, al caror comportament este influențat în mod direct și indirect și de dimensiunea afectivă a faptelor,” a spus, la Digi24, medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Dintr-odată ne-am trezit într-o capitală cu multe nereguli și unde există și persoane cu probleme psihologice, psihiatrice, care nu mai pot fi la fel de bine gestionate ca în trecut. Sunt simptome care urmează din aste, sunt la nivelul sistemului de sănătate și al sistemului de îngrijiri psiho-sociale. Merită să lansăm o invitație autorităților, dincolo de resursa polițienească, să vadă ce pot oferi acestor oameni, ca servicii de sănătate mintală. Bolnavii psihic nu mișună printre noi, sunt oameni care au o dizabilitate, au suferințe și sunt uitați de stat. E regretabil că îi vedem așa, dar trebuie să facem ceva pentru ei. Psihiatria sprijinită de stat eșuează lamentabil la acest lucru”, a adăugat el.

Psihiatrul spune că nu este o problemă de bani, în condițiile în care multe tratamente de specialitate sunt decontate complet de stat.

Problema e singurătatea, alienarea. Ajunge să se separe, să se izoleze de toți, de familie, de prieteni. Pentru acești oameni cu probleme psihologice, legea nu are pârghii pentru a-l prelua. Dacă omul refuză și dacă nu e un pericol iminent, nimeni nu poate face nimic. Toată lumea ridica mâinile în sus și spune: nu avem ce face. Pentru acest om singur e nevoie de un nou plafon legal. Trebuie privilegii sporite pentru medici, polițiști, pentru că acest om poate fi ajutat”, a spus Gabriel Diaconu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...