De trei săptămâni, Denisa Rusu caută să închirieze o locuinţă. Începe anul universitar şi ar vrea să găsească un apartament mai ieftin, în care să stea cu o colegă şi să împartă cheltuielile. Ce a găsit până acum o nemulţumeşte.
O variantă ieftină ar fi un loc la cămin. În Bucureşti sunt disponibile peste 33.000 de locuri în căminele de stat şi 3.000 în cele private.
La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca tarifele de cazare diferă de la 100 la 150 de lei pentru studenţii români, iar pentru cei străini sunt cuprinse între 130 de lei şi 230 de lei.
Cei mai mulţi studenţi vor însă mai multă linişte şi spaţiu, aşa că sunt dispuşi să plătească mai mult. Dar din septembrie chiriile se vor scumpi, pentru că cererea este mai mare, iar proprietarii vor încerca să profite.
În apropierea facultăţilor, apartamentele vor fi în unele cazuri şi cu 30% mai scumpe înainte de începerea anului universitar. În restul zonelor, chiriile vor creşte cu 5 până la 10%, susţin analiştii.
Cele mai mari chirii rămân în Bucureşti. Aici garsonierele costă acum, în medie, peste 170 de euro, iar apartamentele cu 3 camere se apropie de 300 de euro, şi nu în zonele centrale.
În Timişoara, o garsonieră se poate fi închiria cu cel puţin 110 euro pe lună, iar apartamentele cu 3 camere cu aproximativ 270 de euro.
În schimb, în Cluj-Napoca, un alt centru universitar important, cea mai mică chirie pentru o garsonieră este de 160 euro pe lună, iar în Braşov de 140 euro.