Incendiu la azil | Pompier: Bătrânii imobilizaţi strigau disperaţi. O persoană era cuprinsă de flăcări
Data actualizării: Data publicării:
Bilanţ tragic al incendiului de azi-dimineaţă de la căminul privat de bătrâni: un om a murit, iar alţi 19 au fost răniţi şi sunt în continuare internaţi în spital. 100 de pompierii s-au luptat peste 6 ore cu flăcările care au mistuit azilul şi anexele sale dar au aprins şi două clădiri din vecini. Mărturiile salvatorilor sunt cutremurătoare: i-au auzit de-afară pe bătrânii imobilizaţi la pat cum strigă disperaţi după ajutor. Pe unul dintre ei nu au reuşit să îl salveze. A început o anchetă, iar primele informaţii sunt că azilul funcţiona fără autorizaţie de la pompieri şi fără o acreditare din partea Ministerului Muncii. Pe tura de noapte, doar două infirmiere aveau grijă de toţi cei 20 de bătrâni cazaţi în instituţie.
Ionel Negrescu, pompier: „Strigau, strigau disperaţi, vedeau flăcările la geam, fumul foarte dens, iar ei erau imobilizaţi. Să vezi când acei bătrâni îşi cer ajutorul şi tu practic trebuie să îi evacuezi unul câte unul, nu puteam mai mulţi”.
Pe braţe sau în cearceafuri, pompierii au reuşit să scoată 19 bătrâni din flăcări. La unul dintre ei au ajuns prea târziu.
Ionel Negrescu, pompier: „Am găsit o persoană la etajul doi, în partea, din stânga, era cuprinsă de flăcări, mi-am dat seama că nu mai putem face nimic pentru acea persoană”
În vreme ce bătrânii intoxicaţi cu fum erau duşi la spital, salvaorii luptau să stingă flăcările enorme. Au avut împotrivă nu doar străduţele înguste, ci şi lipsa hidranţilor. Noroc că râul Dâmboviţa era aproape.
Flăcările au atins şi un service auto de lângă azil. Fumul gros al anvelopelor care ardeau acolo le-a îngreunat încă o dată misiunea pompierilor.
Pompierii, poliţiştii şi procurorii au început anchetele. Aşa au aflat că centrul pentru bătrâni nu avea autorizaţie de protecţie în caz de incendiu.
Poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Au cerut o autopsie în cazul persoanei care a murit şi au verificat starea răniţilor. Cele două angajate care erau în azil au fost şi ele audiate. „
Câţi îngrijitori erau atunci acolo?
Două persoane, eu şi colega mea!
Aveaţi cum să scoateţi 20 de persoane?
Cu ajutorul pompierilor!
Azilul avea acte?
Nu ştiu! Nu mă întrebaţi, nu ştiu! Eu, ca infirmieră, mi-am făcut datoria, am salvat oamenii, care au fost mai pe picioare i-am coborât pe scări, în spate, i-am coborât, restul i-am luat cu ajutorul pompierilor!”