Nu fotografiaţi buletinul de vot, ca să nu ajungeţi la poliţie! Este o hotărâre a Biroului Electoral Central, prin care se doreşte respectarea secretului opţiunii fiecăruia. De asemenea, legea interzice filmatul sau fotografiatul atunci când votaţi. Asta pentru că înregistrarea ar putea fi dovada că aţi pus ştampila pe un anumit candidat pentru a obţine bani de la susţinătorii acestuia. Între 6 luni şi cinci ani de închisoare riscaţi dacă primiţi sau daţi favoruri electorale sub formă de bani sau bunuri. Atenţie, şi tentativa se pedepseşte.
Oricât de amabili ar fi membrii comisiei de votare, ei nu au voie să vă însoţească în cabină. Analfabetismul nu constituie un motiv temeinic pentru ca o persoană să intre în cabina de vot cu însoţitor. Cei ce nu ştiu carte pot pune ştampila pe candidatul favorit ghidându-se după sigla partidului sau alianţei cu care vrea să voteze. Un însoţitor are voie să vadă care vă este alegerea politică numai dacă din motive temeinice nu vă descurcaţi singur.
Nu uitaţi să vă recuperaţi actul de identitate şi să lăsaţi ştampila. Dacă o luaţi acasă, veţi fi sancţionaţi cu o amendă usturătoare.
Chiar dacă sunteţi simpatizantul vreunui candidat, nu-i faceţi propagandă în secţia de vot sau în preajma acesteia, deoarece sunteţi pasibili de amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei.
Dacă vă oferiţi cartea de identitate altei persoane pentru a vota, sunteţi pasibili de amendă cuprinsă între 4.500 lei şi 10.000 de lei.
Totodată, membrii secţiilor de votare şi persoanele acreditate nu pot purta ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Pentru astfel de situaţii, legea prevede amenzi între 1.500 şi 4.500 de lei.
Nu în cele din urmă, votul multiplu sau încercarea de a vota de mai multe ori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.