În spatele colajului video al Jandarmeriei despre protestele din 10 august
Jandarmeria a încercat să justifice acțiunile violente din seara de 10 august printr-un colaj video în care arată acțiuni de o violență egală sau mai mare ale unor forțe de ordine din alte state europene. Imaginile sunt lipsite de orice informaţie suplimentară.
Primul pas în stabilirea autenticităţii unei informaţii este verificarea sursei. Jandarmeria Română a ales să folosească imaginile furnizate de agenţia video a principalului instrument de propagandă externă al Kremlinului, Russia Today. Dar a ascuns sigla şi nu a precizat nicio sursă. Cu toate acestea, logoul Ruptly este vizibil la un moment dat.
Primele imagini din colajul video prezentat de Jandarmerie sunt din Viena, iunie 2016. 250 de simpatizanţi ai unei grupări se adunaseră pentru o manifestație antirefugiați organizată de o facțiune de extremă dreapta. Incidentele pe care le-ați văzut au durat preț de câteva minute pentru că în rest, activiștii au fost lăsați să demonstreze fără impediment. Presa scria atunci că incidentele n-au fost altceva decât marketing de gherilă, o încercare necovențională de promovare a unei grupări extremiste.
Bruxelles, Belgia, 2016. Par confruntări violente între scutieri și manifestanți. Incidentele au avut loc, de fapt, la finalul unui protest al sindicatelor belgiene la care participaseră 60 de mii de oameni și care se desfășurase fără cusur, și au izbucnit după infiltrarea unor tineri cu fețele acoperite. Agitatorii au fost risipiți cu tunuri cu apă, iar la un moment dat, scutierii, în încercarea de a demonstra că nu vor să folosească violența, și-au dat căștile jos.
Cazul Franței. Imaginile selectate de Jandarmerie sunt de la o manifestație din 2015, la scurt timp după atentatul de la Bataclan, după ce guvernul instituise starea de urgență, iar toate adunările publice fuseseră interzise de teama unui nou act de terorism. Și totuși, activiștii care voiau să apere în stradă drepturile refugiaților s-au adunat chiar și fără autorizație. Iar autoritățile, după cum constatau cotidianele la acea vreme, nu au fost pregătite. Jandarmii, mult depășiți și numeric și de situație, au încercat să împiedice cei 500 de manifestanți să plece în marș prin Paris. După ce au încercat să-i descurajeze cu sprayuri cu piper, au abandonat tactica, s-au urcat în dube și au însoțit alaiul.
Dacă ar fi să facem, totuşi, o comparație imagini similare cu cele din Piața Victoriei am văzut într-o altă ţară.
Iată ce relatau jurnaliștii martori la acele incidente, inclusiv despre o imagine simbolică a protestelor din piața Taksim.
Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Este imaginea inocenței stând acolo îmbrăcată într-o rochie roșie, cu o sacoșă pe umăr. Nu reprezenta nicio amenințare la adresa poliției. Este epitomul intervențiilor în forță din ultimele zile. Chiar eu am văzut protestatari foarte tineri care se adunau pur și simplu pentru a-și manifesta nemulțumirea. Imediat ce formau un grup mai mare se trăgeau gaze lacrimogene în direcția lor. Mulți erau imobilizați de toxicitatea gazelor lacrimogene. Este clar că azi poliția a primit instrucțiuni să nu mai tragă la întâmplare, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile”.
Rawya Rageh, corespondent Al Jazeera: „Erau în zonă și simpli cetățeni, nu doar protestatari, erau și turiști. Am văzut mulți turiști alergând în toate direcțiile, oameni care încercau să se adăpostească în cafenele, chiar și în casele din zonă. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în toate direcțiile”.
Filmuleţul nu se mai regăseşte pe pagina de Facebook a Jandarmeriei, iar adresa directă duce către o eroare. Din informaţiile Digi24 înţelegem că filmuleţul a fost şters din cauza reacţiilor negative pe care le stârnise.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News