Victima a avut noroc rar, spun medicii. Dacă era cu 500 de metri mai aproape de soldatul care a tras, bărbatul putea să moară.
Ministerul Apărării a păstrat sub tăcere accidentul trei zile. Iar astăzi a dat un comunicat sec, în care confirma incidentul, fără să pomenească nimic despre cel împuşcat.
Poligonul Căţelu, ieşirea din Bucureşti spre Autostrada Soarelui. Zeci de militari trag la ţintă cu pistoale mitralieră de calibrul 7,62 milimetri.
Unul dintre proiectile depăşeşte poligonul, trece pe deasupra şoselei şi se înfige în spatele unui bărbat care stătea în curtea casei lui, la 500 de metri de autostradă.
„El declară că a simţit lovitura la nivelul spatelui, a crezut că e altceva, a pus mâna, a încercat să extragă corpul străin, a constatat că este vorba de un glonţ”, spune Fiorela Mitoiu, medic de Urgenţă.
Îngrozit, omul a sunat la 112 şi a spus că a fost împuşcat. Când au văzut glonţul, poliţiştii şi-au dat seama că este un proiectil militar şi au sunat urgent la Ministerul Apărării Naţionale, care a întrerupt exerciţiul şi a trimis anchetatori la poligon. Procurori militari şi specialişti în balistică au făcut măsurători şi au notat două variante. Soldatul care a apăsat pe trăgaci nu a respectat regulile de tragere sau elementele de siguranţă ale poligonului sunt ineficiente.
Localnicii din zonă întâresc a doua variantă. Oamenii spun speriaţi că la fiecare exerciţiu, gloanţe rătăcite ajung în casele lor.
Ministerul Apărării Naţionale a făcut public incidentul abia la trei zile după ce bărbatul a fost împuşcat de glonţul rătăcit.
Un accident asemănător s-a întâmplat acum 3 ani în Bucureşti. Un proiectul tras dintr-un poligon al armatei a străpuns portiera unei maşini parcate în faţa unui centru comercial.