Un muzeu al comunismului în România este o idee viabilă, consideră europarlamentarul PSD Victor Negrescu, proaspăt ales vicepreședinte al social-democraților. „Aș concentra ceea ce ar reprezenta un astfel de muzeu pe poveștile personale. Cred că oamenii și mai ales tinerii din generația mea ar relaționa mult mai mult cu povestea comunismului și istoria tragică a acelui regim, dacă ar auzi direct de la alți oameni cum povestesc – mă refer aici la oameni care au trăit ceea ce înseamnă partea de impunere a unui regim comunist, tot ce înseamnă partea de condamnări, tot ce înseamnă partea de viața de zi cu zi”, a explicat Victor Negrescu în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
Radu Preda, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, spune că pentru început un astfel de muzeu ar trebui să fie un muzeu al crimelor comunismului, tocmai pentru că didactic, este foarte greu să împachetezi această mare temă. Comunismul este, totuși, una dintre cele mai longevive mitologii pe care le-a dat umanitatea în materie politică.
Suntem într-o situație paradoxală. Avem nu mai puțin de trei proiecte legislative, în diferite faze în Parlament, care toate au un numitor comun: un astfel de muzeu, a arătat Radu Preda. El propune un moratoriu: Aceste proiecte să fie lăsate în pace și să regândim cu toți actorii implicați (...) o politică memorială coerentă, care este muzeul, la care să se adauge memorialul național de la Jilava, Fort 13, care și el trebuie să existe pe lista noastră de priorități.
Acest muzeu trebuie privit ca o fereastră către istorie, dar și către viitor, spune Radu Preda. „Mi l-aș dori nu în Casa Poporului, nu în altă parte, mi l-aș dori într-o clădire nouă, dacă se poate în centrul orașului, accesibilă cu metroul, la care la „Școala altfel” să poată veni clasele de copii, mi-aș dori să avem o pedagogie muzeală de vârf, astfel încât toate aceste orori să nu alimenteze până la urmă anticomunismul, pentru că scopul acestui muzeu, paradoxal, nu este să alimenteze anticomunismul, pentru că atunci am intra în jocul ideologie-contraideologie. Eu mi-aș dori ca un muzeu al crimelor comunismului să alimenteze pro-democrația, adică oamenii tineri mai cu seamă să fie conștienți că darul libertății nu este de la sine înțeles și că el este reversibil și de aceea trebuie să fie conștienți că trebuie să-l păstreze cu gelozie, și-a încheiat pledoaria Radu Preda.
Înregistrarea întregii emisiuni „Imparțial” o puteți viziona aici.