Gyorgy Frunda a precizat că reprezentanții Jobbik și ai Gărzii Maghiare, formațiune interzisă în Ungaria, care au fost prezenți luni la Târgu Mureș nu au fost invitați de organizatori.
„La miting au avut loc discursuri raționale. Noi suntem adversari politici cu Consiliul Național Secuiesc, de exemplu, sau cu Partidul Civic Maghiar, dar președinții lor au făcut un apel catre UDMR, către partidele românești, către Guvernul și Parlamentul României să adopte o lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Asta au dreptul să facă în mod civilizat. Eu cred că noi, UDMR, nu trebuia să participam deloc. Câțiva membri ai noștri au participat fără să ia cuvântul”, a explicat el.
Consilierul a mai spus că cei care vin din Ungaria țin discursuri în România din cauza campaniei electorale din țara vecină pentru alegerile din 6 aprilie.
„Cei care au cetățenie dublă, română și maghiară pot vota în Ungaria. Au fost înregistrați cam 55.000 de cetățeni și români și unguri. De aia a venit aici președintele Jobbik, nu are popularitate maghiară în Ardeal. Din cei care s-au înregistrat în Ungaria 90% vor vota FIDESZ. Ce nu vor să înțeleagă acești oameni politici e că lovesc în comunitatea maghiară din România”, a mai spus Gyorgy Frunda.
Totuși, a arătat el, propunerea președintelui Traian Băsescu de interzicere a Jobbik pe teritoriul României nu este fezabilă.
Parlamentarul PSD Ionuț Vulpescu a spus că președintele este „inconsecvent”.
„După ce a încurajat forme de extremism, acum îl critică pe Laszlo Tokes. A fost ales vicepreședinte al Parlamentului European cu sprijinul europarlamentarilor partidului domnului președinte”, a spus el.
Parlamentarul a mai spus: „Nu cred că poți să interzici, suntem în Uniunea Europeană, într-o lume deschisă circulației, nu poți să interzici cuiva să intre. E o ieșire demagogică și electorală”.
Și senatorul liberal Petru Ehegartner consideră că declarația președintelui a fost mai degrabă politică.
„Dar e periculos să ne jucăm cu lucruri care pot degenera”, a adăugat el.