Denis Fernandez a fost adus în România de sora sa, care lucrează de cinci ani ca menajeră pentru o familie înstărită. La aceeaşi familie s-a angajat şi bărbatul, din 2010. Ziua sa de lucru începea la șase dimineața și se încheia după căderea nopții.
„Dintr-o dată, angajatorul m-a întrebat de ce nu îi spăl maşina şi dacă am vreo problemă. I-am spus că nu, că el are o problemă cu mine, am vrut să fie un răspuns umil. M-a întrebat dacă nu cumva vreau să plec înapoi în Filipine”, a povestit Denis Fernandez.
Imediat, patronul l-a gonit, însă i-a reținut actele, povesteşte filipinezul. Nu i-ar fi plătit nici banii pe mai multe luni de muncă, aproape 3.000 de dolari. De aproape o săptămână, bărbatul doarme într-un parc din Capitală. La adăpost n-a fost primit, fiindcă nu are documente. Organizaţiile nonguvernamentale susţin că acest caz nu este unic.
Inspectoratul de muncă București spune că nu are mijloace legale ca să verifice lucrătorii din domeniul menajului. În România, statul Filipine nu mai are ambasadă, aşa că muncitorul a ajuns la Inspectoratul General pentru Imigrări, care i-a eliberat acte provizorii de şedere.
Angajatorul filipinezului figuează în clasamentul celor mai bogaţi 300 de români. Denis Fernandez a încercat să recupereze banii şi actele de la fostul patron, dar fără succes.
Familia angajatoare nu i-a oferit un punct de vedere echipei Digi24. Denis plănuiește acum să se angajeze în altă parte, ca să strîngă bani de drum până în Filipine.
Numărul muncitorilor filipinezi care lucrează legal în România era de aproximativ 460, potrivit datelor oficiale.