În aceeași clădire în care a funcționat redacția se află și tipografia în care a fost editat ziarul. Tot acolo și-a petrecut ultimii ani din viață Vasile Goldiș, cel care a redactat Rezoluţia Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.
O tiparniţă veche, o maşină de scris fabricată în 1914 şi mai multe ziare îngălbenite de vreme sunt printre obiectele care amintesc unul dintre marile evenimente din istoria românilor.
În redacția ziarului „Românul” era locul din care se propagau ideile românești înainte de Marea Unire. Ziarul a renăscut anul acesta în forma lui de acum 100 de ani cu ocazia aniversării Preparandiei Arădene.
Profesorul Marius Grec, de la Universitatea de Vest,Vasile Goldiş, este unul dintre cei care au participat la realizarea acestui muzeu. Cele mai multe colecții de aici au fost adunate din inițiativa sa şi tot el este cel care a gândit felul în care au fost expuse.
Principalele piese care făceau parte din tipografia Concordia, acolo unde s-a tipărit ziarul Românul, au fost salvate cu doar două zile înainte de a fi aruncate la fier vechi.
Alături de mașinile de scris la care au lucrat ziariștii acum 100 de ani, un alt loc important din muzeu îl ocupă biroul lui Vasile Goldiș, fondator al ziarului și redactor-șef al lui până în ziua Unirii.
Înființat în 1911 la Arad, ziarul „Românul” a fost interzis in timpul Primului Război Mondial. Reapărut în octombrie 1918, ziarul a fost tipărit cu întreruperi pâna în 1938, când a dispărut definitiv de pe piață.