Imaginile au fost filmate într-o celulă a penitenciarului Galaţi sâmbăta trecută. Înregistrarea a fost publicată pe internet chiar de condamnaţii care au vrut să le arate rudelor din libertate cum e viaţa în spatele gratiilor.
Când au aflat de aceste imagini, mai-marii închisorii au anunţat că vor declanşa un control, ca să-i identifice pe deţinuţi. Însă acesta este doar cel mai recent caz dintr-o serie întreagă de condamnaţi care aspiră la celebritate, din penitenciar.
Săptămâna trecută, unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai lumii interlope din Bucureşti a fost prins că purta conversaţii din celulă, prin intermediul unei pagini de socializare. Ilie Alexandru, zis Sandu Geamănu, are de executat 25 de ani pentru omor deosebit de grav. El este încarcerat la penitenciarul Rahova şi a fost descoperit de gardieni chiar în timp ce se pregătea să mai publice câteva imagini din închisoare.
Comandantul penitenciarului a ordonat deja o anchetă.
Un alt caz celebru este cel al fraţilor Ioan şi Vasile Balint, cunoscuţi şi drept fraţii Cămătaru. Procurorii spun că aceştia ar fi transmis din celulă ordine către locotenenţii lor din libertate, folosindu-se de telefoane inteligente.
Din când în când, Sile şi Nuţu Cămătaru mai publicau şi fotografii din penitenciar, pe reţelele de socializare.
Percheziţiile inopinate au fost până acum singura metodă a gardienilor de a combate acest fenomen. Însă rezultatele au demonstrat eşecul controalelor.
În primele 6 luni ale acestui an, în închisori au fost găsite peste 5.600 de telefoane. Dacă ţinem cont că după gratii în România se află 33.000 de persoane, un calcul simplu demonstrează că unul din şase deţinuţi a avut un telefon mobil anul acesta.
Prin urmare, administraţia penitenciarelor vrea să schimbe strategia. 25 din cele 47 de închisori din România vor fi dotate cu sisteme de bruiaj GSM.