El îşi aminteşte cum a ajuns în capitala României cu un convoi de ajutoare, venind din Bulgaria.
Autobuzele au fost oprite de un grup de protestatari, iar el a realizat fotografia care a făcut înconjurul lumii şi avea să devină un simbol al luptei pentru libertate.
Fotograful a postat istoria acestei imagini pe pagina sa de Facebook: „În mulțime l-am văzut pe acest bărbat, am fost șocat de expresia sa, un amestec de durere și exuberanță”.
Peter Turnley a revenit în România în 1990, pentru a fotografia primele alegeri libere și l-a reîntâlnit pe bărbatul din fotografie. „Sunt atât de multe momente în fotojurnalism în care nu putem face altceva decât să ne imaginăm ce înseamnă sau sugerează o privire, iar acum aveam șansa să pun întrebarea. Mi-a spus că atunci tocmai ieșise din schimbul de noapte și văzuse un camion plin cu cadavre, oameni uciși în noaptea care tocmai trecuse. Mi-a spus că soția sa era invalidă și era obișnuit să trăiască alături de cineva plin de durere și tristețe. Mi-a spus că se bucura că anii opresiunii lui Ceaușescu se încheiau și era îndurerat gândindu-se la familiile morților din camion, pentru care durerea urma să fie eternă”, a povestit fotograful.
„În fiecare an, în această perioadă îmi amintesc de acele zile și de fotografie, de omul văzut acolo. Există unele figuri, unele expresii și momente pe care nu le poți uita”, a subliniat Peter Turnley.